Между 3-4 сигнала са "протекли" от затвора, че се готви бягство от безскрупулния редицивист Владимир Пелов и приятеля му Радослав Колев. Това заявиха източници на Клуб Z рано сутринта в сряда, като към този момент информацията не се признаваше от МВР.

Сигналите са дошли в период от около 6 месеца - колкото се смята, че е отнело на двамата да подготвят бягството си, осъществено вчера следобед. 

Не е известно дали и защо не им е обърнато внимание, но заслужава да се отбележи, че дори в България да се сдобиеш с оръжие в затвора "не е най-простото нещо".

При екстреното привикване днес в парламента на министрите Цецка Цачева и Валентин Радев, МВР шефът потвърди нашите данни:

"За бягствто на лицето Владимир Пелов имахме оперативна информация още през лятото на миналата година, че се готви такова нещо. Направени са необходимите и са взети необходимите мерки по това. Но, за жалост, се случи така, че той сега е избягал от затвора", заключи Радев.

По думите на Цецка Цачева, данните са били от 2016 г. и тогава Пелов е спрян от работа.

"Той е прибран (от работа). Минало е много време – този човек се е възползвал. По какви прични – това обсъждаме в момента", поясни Радев. 

В отчет пред депутатите той изтъкна, че МВР "веднага дало на прокуратурата и им сложило снимките на сайта на министерството".

В момента работи щаб в СДВР под ръководството на главен комисар Христо Терзийски. Затворени са границите, но министърът не каза кои - защото "може би и в момента двамата гледат".

Освен че ги търсят "най-добрите издирвачи в държавата", Радев каза, че е работено и с най-близките им. Появиха се информации, че е задържан синът на Пелов заради съмнения за съпричастност.

Клуб Z напомня, че в Главна дирекция "Национална полиция" има сектор "Оперативно обслужване на местата за лишаване от свобода", който съществува за това и би трябвало да се занимава с такива сигнали. Особено в "корпуса" на Софийския затвор, както и навсякъде в подобни пенитенциарни заведения, е пълно с "ушета", които донасят такива и подобни факти.

В интервю пред БНТ тази сутрин Младен Маринов - главен секретар на МВР, каза, че "най-вероятно има пропуск в системата, за да се получи такъв инцидент".

По повод информациите за готвено бягство на двамата опасни рецидивисти Клуб Z отправи запитване за още подробности до МВР, но все още очакваме отговор.

Цецка Цачева обеща да бъде безкомпромисна днес в НС.

"Има инструкции. Фактът, че бягството е извършено с огнестрелно оръжие, означава, че то е внесено по някакъв начин извън мястото за лишаване от свобода.

Има човешки грешки. Но преди да приключи назначената комисия, не мога повече да отговоря в конкретика."

Валентин Радев пък трябваше да отговори на депутатски двъпрос от "Воля" (от Симеон Найденов, който иначе е адвокат) - как ще стимулират гражданите да подават сигнали.

На това министърът резонно отговори, че щом е "от гилдията", питащият би трябвало да знае, че у нас няма право да се обявява парична награда.

Радев призова обществото - кой каквато информация има, да я сподели "и по никакъв начин да не влиза в контакт с тези..."

"И двамата са крайни – от 30 години му остават 28 да излежи! (по адрес на Пелов, б.р.). Те са опасни и няма какво да губят."