Днес Софийската районна прокуратура "използва случая с бягството от затвора на лишените от свобода Владимир Пелов и Радослав Колев", за да съобщи за резултата от проведеното издирване на Хосе Луис Гевара Мартинез и Николай Николов-Шатката.

Двамата избягаха по също толкова арогантен начин от същото място - Софийския затвор, само че с псевдопатрулка със син буркан през 2014 г.

В дъждовния следобед на 30 април 2014 г. автомобилът със затъмнени стъкла, лампа и – както се оказва после – несъществуващ регистрационен номер влиза през един от входовете на Корпуса, както е известен Софийският затвор. Заради лошото време пазачът изобщо не се показва от кабинката си, за да провери кой е вътре, а само оглежда показаната през прозореца полицейска карта.

Когато влиза, автомобилът паркира точно на място, където видеокамерите на най-охранявания затвор в страната... не го ловят. Хосе Мартинез и Николай Николов се качват в колата, а на излизане по същата схема пазачът пак не иска да се мокри и не излиза от вишката. Случаят приключва с това, че са уволнени един пазач от София и един от Бургаския затвор (заради бягството на друг осъден - Иван Гюров-Шливата).

На 31.05.2016 г. СРП е внесла обвинителен акт срещу Хосе Мартинез и Николай Николов за това, че:

На 30.04.2014 г., за времето от 17:10 часа до 20:30 часа, в гр. София, ул. „Генерал Столетов” № 21, като затворници, изтърпяващи наказание лишаване от свобода, в съучастие като съизвършители, избягали от Затвора – гр. София, като за бягството си послужили с разрушаване на стена. Описаното представлява престъпление по чл. 297, ал. 2 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 20, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК, пишат днес от Районната прокуратура.

В хода на разследването по отношение на Мартинез е издадена европейска заповед за арест, в изпълнение на която е получена информация от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ към МВР, че същият е установен на територията на Република Португалия, гр. Лисабон, където е задържан. Предстои предаването му на българските власти.

Спрямо Николов също е издадена заповед за арест. В тази връзка са постъпили данни, че той се намира на територията на Великобритания, които са проверяват. При потвърждаване на тези сведения предстои предаването му на компетентните органи на Република България, допълват прокурорите.