След като във вторник държавата обяви, че се отказва от първоначалното си намерение да участва в сделката по придобиването на активите на ЧЕЗ в България, от левицата отново привидяха сянката на премиера Бойко Борисов зад Гинка Върбакова. 

"Гинка Върбакова е лицето на сделката. Но смятаме, че отзад стоят Бойко Борисов и правителството. Вчерашните действия го показват", посочи пред БНР лидерът на БСП Корнелия Нинова.

И отново поиска разваляне на сделката с пазаржишката "Инерком" на Върбакова и рестарт на процедурата, за да участва в държавата "на пазарен принцип" в нея.

Както Клуб Z писа, финансовият министър Владислав Горанов обяви на последното заседание на парламентарната комисия, която обследва обстоятелствата около сделката, че за държавата е "нецелесъобразно" да участва в нея. "Имаме достатъчно механизми от гледна точка на законодателното равнище, затова не е необходимо българската държава да придобива и притежава активи на дружеството по тази сделка. Дали сделката ще се реализира или не, е извън регулаторните функции на държавата. Нямаме намерение като изпълнителна власт да се намесваме в частно-правни отношения", каза министърът.

Оттеглянето на държавата идва след заявеното й преди малко повече от месец намерение да участва в сделката, като Върбакова бе натоварена със задачата да замине за Прага и да преговаря с чешката страна в полза на българската държава. От ЧЕЗ обаче заявиха, че не са заинтересовани от офертата на България поне докато не приключи арбитражното дело, което компанията води срещу държавата. По неофициална информация искът на чехите е за около 600 милиона евро, което е почти два пъти повече от обявената стойност на сделката за придобиването на активите на българския бизнес на компанията (около 320 милиона евро). Затова и ЧЕЗ няма да се отказва от делото.

От думите на Горанов стана ясно, че именно изходът от арбитража стои в дъното на отказа на правителството от участие на сделката на този етап. "Трябва да сме внимателни с юридическата намеса и опит за влияние по сделката. Това може да се счете като опит за експроприация на активи и забрана за разпореждане със собственост", посочи Горанов. Това обаче не означава, че след приключването на арбитража държавата не може да поиска участие.

Според депутати и от ГЕРБ, и от БСП грубата намеса на държавата може сериозно да наруши интересите на държавата по арбитражното дело. Изходът му може да бъде застрашен и само от факта, че ад хок бяха внесени законодателни промени, с които се увеличават правомощията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) при одобряване на сделки като тази между ЧЕЗ и "Инерком". 

Години наред управляващите от всички цветове чрез популистки изказвания и обещания влияят върху цените на електрическата енергия, което може да се счете за груба намеса на държавата в работата на енергийния регулатор, респективно да се възприеме като нарушаване на Вашингтонското споразумение за защита на инвестициите. България може да отиде отново на съд дори само заради законовите промени, или пък за пропуснати ползи, ако сделката с "Инерком" пропадне поради нейната намеса - било то и само поради факта, че обявявайки желанието си за влизане в сделката, даде сигнал към банките за финансиране за един вид държавна гаранция, от която сега се отказва, посочват те. 

И разказват как в предишен период от чешката страна са били склонни на извънсъдебно споразумение, но България е отказала заради по-силните си позиции в спора. Според депутати обаче сегашната намеса на държавата може сериозно да наклони везните в полза на ЧЕЗ.

Отделно според чешки медии в договора на "Инерком" има клауза за съдействие в хода на делото. Т.е. създава се парадокс, в който държавата ще трябва да "свидетелства" срещу себе си.

Самият Борисов отказа да участва в заседанието на комисията за ЧЕЗ сделката във вторник с мотива, че се води арбитражно дело и изявления от страна на министър-председателя можели да повлияят на хода му.

В същото време въпреки единомислието си по въпроса за това, че държавата трябва "да ходи на пръсти" около сделката заради изхода на арбитража, от левицата продължават да смятат, че подобна продажба - на никому известната "Инерком", не би могла да се осъществи без протекции на най-високо равнище в правителството.

"Това е бизнес, в който могат да те "цакат", колкото си поискат, да те глобят и за един неизправен трафопост. Кой се хвърля така в сделка за енергодружество, ако няма определени гаранции",  питат социалистите. 

Засега от ДПС са единствените, които приветстват решението на държавата да отстъпи от намерението си за участие в сделката.