Семейството на най-страшния за всички времена терорист Осама бин Ладен купи легендарната италианска Карарска каменоломна. Прочути майстори като Микеланджело са извайвали шедьоврите си именно от мраморни блокове от тази кариера.

Саудитската компания СБГ (Saudi Binladin Group), която е собственост на семейството на  Бин Ладен е купила акции за 45 милиона евро от Marmi Carrara, съобщава британският в. "Дейли телеграф". Така в ръцете на роднините на ислямския джихадист са вече 50 на сто от мраморната кариера.

Давид на Микеланджело се намира във Флоренция и се смята за една от най-съвършенните скулптори в света.

Именно от блокове от тази каменоломпа е създадена прочутата скулптора Давид на Микеланджело Буонароти. От карарски мрамор е изсечена и легендарната колона на император Траян, която се извисява и днес в центъра на Вечния град.

Колоната на император Траян е до площад "Венеция" в центъра на Рим.

Саудитската строителна империя е създадена от имигранта от Йемен Мохамед бин Ладен. От 22-те си жени той е имал 53 деца. Номер 17 е Осама, който отначало е работил в семейния бизнес, но после основава страховитата терористична организация Ал Кайда.

Каменоломната в Карара е в Алпите в провинция Тоскана. Годишните продажби на мрамор достигат до 425 милиона долара. Изсеченият там камък е с най-високо качество и с неповторим бял цвят. От него са направени хиляди архитектурни паметници в света. Един от тях е Мраморната арка в Лондон, която първоначално е била като параден вход към Бъкингамския дворец.