Транспортен хаос настъпи във Франция ден след началото на стачките срещу подготвяните от правителството на президента Еманюел Макрон реформи в сектора.

Световните агенции съобщават за сблъсъци между полиция и демонстранти в Париж.

В Париж транспортни работници участваха в демонстрации. Стигна се до сблъсци с полицията.

Предвижа се стачката, която започна вчера, да продължи поне три месеца. Служителите на френските железници, които водят действията, ще спират работата си за два на всеки пет дни. Към тях се присъединиха работници от енергийния сектор и сметоизвозването.

Километрични задръствания се образуваха в Париж заради блокирането на градския транспорт. По данни на столичното издание "Паризиен" около 8 часа местно време задръстванията в Париж са били над 400 км.

Протестира и персоналът в авиокомпанията "Еър Франс" (Air France). Служителите искат увеличение на заплатите с 6% и стачкуваха за четвърти път вчера. Още три стачки в "Ер Франс" са предвидени за 7, 10 и 11 април. Тези стачни действия не са свързани пряко с реформите на Макрон, но ще допринесат за увеличаване на редиците на недоволните и за засилване на натиска над правителството.

Демонстрациите са насочени срещу планираните от правителството на Макрон реформи в транспортния сектор.

По данни на синдикатите на работещите в железопътните мрежи, 77% от служителите на държавната железопътна компания Ес Ен Се Еф (SNCF) стачкуват. Представители на компанията обаче признават едва за 34%.

Предвижда се един от осем високоскоростни влака (TGV) да се движи по разписание. Международните услуги са по-слабо засегнати. 75% от влаковете "Евростар" се движат по разписание. Железопътният транспорт до Белгия, Холандия и Германия е редовен, но са прекъснати линиите до Испания, Швейцария или Италия.

Пътници слизат от един от малкото влакове, който се движи по разписание, на гара Сен Лазар, Париж.

Протестите са насочени срещу премахването на специалния железничарски статут при новоназначените, условията за отваряне към конкуренцията и превръщането на компанията в дружество с ограничена отговорност, което според тях открива пътя за бъдеща приватизация - нещо, което правителството отрича.

Премиерът Едуар Филип заяви, че стачките затрудняват много 4.5-те милиона пътници, които дневно ползват държавните железници.

"Ако стачкуващите искат да бъдат уважавани, те трябва от своя страна да уважават милионите французи, които искат да отидат на работа, защото нямат друг избор", каза той в парламента, цитиран от "Фигаро".

Въпреки всички неудобства 46% от французите смятат, че исканията на стачкуващите са справедливи. 51% от хората обаче се обявяват за необходимите реформи.