Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще обнови 50% от състава си, след като след жребий, проведен днес, от КЕВР си отиват Александър Йорданов (Патриотичен фронт), Георги Златев (Български демократичен център), Валентин Петков (Реформаторски блок) и Ремзи Осман (ДПС).

Членове на регулатора остават Владко Владимиров (Патриотичен фронт), Димитър Кочков (БСП), Евгения Харитонова (ГЕРБ) и Светла Тодорова (ГЕРБ), както и председателят Иван Иванов.

Обновяването на състава чрез жребий стана след приемането на промени в закона и така мандатът на половината от регулатора беше предсрочно прекратен. Жребият проведе шефът на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев, който обясни процедурата така:

"Народното събрание прие текстове за жребий в средата на мандата, за да има приемственост. За да не сменим всички членове на КЕВР, а половината от тях, решихме това да стане със жребий. Тези, които останаха, ще бъдат комисари още три години и ще имат пълен мандат. Тези, които ще изберем, също ще имат пълен мандат от 6 години. Оттук нататък жребий повече няма да има, а на всеки 3 годни ще се обновява половината от състава, без председателя, който има 7-годишен мандат”.

На въпрос дали предстои ГЕРБ да предложи свои кандидатури за овакантените постове, Делян Добрев отговори: "Не сме говорили още по тази тема. По стечение на обстоятелствата на двама от комисарите, които ние номинирахме, мандатът не се прекратява - Евгения Харитонова и Светла Тодорова. Дали ще предложим, не мога да отговоря на този етап".

По думите му през последните три години КЕВР е действала като независим регулатор, "който вземаше решения без да се влияе от конюнктурата, политиците и т.н."

"Минахме през тежки реформи. Преди 3 години системата бе с дефицит от 800 млн. лева на година. В момента имаме излишък. Малък, но излишък. С независимият регулатор и реформата с енергетиката потигнахме добри резултати, коментира още Делян Добрев.

Така съставът на КЕВР ще се обнови с двама членове със стаж в областта на енергетиката, един в областта на водоснабдяването и канализацията и един измежду членовете с юридически стаж и стаж в областта на икономиката. Бяха проведени три отделни тегления, като всяко теглене се проведе с по две кутии - една с имената на членовете на КЕВР, които участват в тегленето, а във втората - листчета с текст "мандатът се прекратява" и "мандатът не се прекратява".

Гости на заседанието и журналисти теглиха листче от едната и от другата кутия и така определиха имената на членовете, чийто мандат се прекратява. Според приетите правила предложения за нови членове на КЕВР могат да се правят от народни представители или от парламентарни групи до 17 април 2018 г. След това ще бъде извършена предварителна проверка от комисията по досиетата и изслушване на кандидатите в парламентарната комисия по енергетика.

Гласуването за членове на КЕВР ще се извърши явно, като за избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители в пленарна зала.