Съюзът на професионалните футболисти (FIFPro) иска УЕФА да не допусне ЦСКА-София до евротурнирите от лятото, съобщава организацията на официалния си сайт.

 

 

Световтният футболен профсъюз твърди, че клубът дължи 1 милион евро на седмина футболисти, които са изредени заедно с датите на спечелените от тях дела във ФИФА или в Арбитражния спортен съд (КАС).

Дължимото трябвало да се изплати още през 2015 г. Затова FIFPro иска ЦСКА-София да не играе в Европа, докато парите не се преведат.

Както се вижда в информацията на FIFpro се казва, че ЦСКА-София е 31-кратен шампион на България и не е спазил решенията от 2015 г. 

Въпросните футболисти са: Сивард Спрокел, Гуидо ди Вани, Стивън Съндей, Давид Тенгариня, Нилсон Антонио, Сержио Диас Рибейро (Сержиньо) и Юнес Бенжелюн.

Те заведоха дела за дължимите си пари, които спечелиха. Дори се стигна дотам, че през есента на 2015 г., когато ЦСКА играеше във "В" група, ФИФА нареди на БФС на клуба да бъдат отнети точки. Дотам обаче не се стигна, тъй като футболната ни централа пледира, че ЦСКА е в процедура по несъстоятелност.

На следващата година ЦСКА спечели купата на България, а през лятото възникна ЦСКА-София, който започна в новата Първа лига с лиценза на "Литекс". Миналата година УЕФА спря "червените" от участие в Лига Европа заради 3-годишното правило за нов клуб.

През февруари УЕФА изненадващо обяви, че е преразгледала решението - ЦСКА-София може да играе в турнирите още тази година, стига да се класира по спортен път. На пресконференция адвокат Първан Първанов, който водеше делата срещу УЕФА в КАС, допусна, че причина за това може да е спечеленият търг за пасивите и активите на ЦСКА. Както е известно запалянковската организация "Ред Енимълс" спечели наддаването с 8 милиона лева. Друг фактор е, че Ловеч отново има отбор "Литекс" (бившият "Ботев" Луковит като регистрация).

Очевидно FIFpro счита ЦСКА-София за ЦСКА (каквито претенции имат и ръководството на клуба, феновете и т.н.), поради което предявява претенции за играчи, които са имали действащи договори с ПФК ЦСКА АД и по тях се дължат суми.

Това е практика на профсъюза, който често сезира ФИФА и УЕФА за подобни казуси по отношение на дългове или нарушени права.