Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябва да има възможност да се произнася по сделки с дялове на енергийни предприятия, независимо какъв процент от капитала се прехвърля. Това коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова в парламента днес относно приети на първо четене промени в Закона за енергетиката.

Със законопроекта на Искрен Веселинов се дава възможност регулаторът да се произнася по отношение на сделки за прехвърляне на акции на енергийни предприятия. Министерството на енергетиката е подкрепило този законопроект, нещо повече, правим предложение да бъдат разписани ясни критерии и регламент, по който КЕВР ще осъществява тази своя нова контролна функция, каза Петкова. 

Тя коментира, че не е ясно поради каква причина това правомощие на КЕВР се въвежда само в случаите, когато става въпрос за продажба на дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на дружеството.

Независимо какъв е процентът, може да бъде и един процент, той може да дава такива права на съответния собственик, които да му дават възможност да взима решения по отношение на увеличаване, намаляване на капитала, функциониране на дружеството, отбеляза енергийният министър.

При всяка една такава промяна, независимо какъв процент от капитала ще се прехвърля, трябва да има такава опция, смята тя. По думите й въпросът е да се намери балансирано решение, така че регулаторът да няма свръхправомощия, които са му неприсъщи и несвойствени. Според Петкова това са едни добри промени, които ще дадат гаранция и спокойствие за българските потребители.

В отговор на въпрос енергийният министър каза, че според обясненията на вносителя Искрен Веселинов (Обединени патриоти) в пленарна зала, в обхвата на тези промени в закона ще влезе и сделката за ЧЕЗ. Става въпрос за закупуване на българския бизнес на ЧЕЗ, която държи най-голямото електроразпределително предприятие у нас с 3 милиона потребители.

Попитана защо държавата се отказа от участие в сделката за продажбата на ЧЕЗ, Теменужка Петкова заяви, че финансовият министър е бил достатъчно изчерпателен вчера и тя не може да добави нищо повече.

Първо, държавата има своите възможности и регулаторни правомощия да контролира дейността не само на това електроразпределително предприятие, но и на всички останали ЕРП-та и съответните топлофикационни дружества, когенерации, възобновяеми енергийни източници, на базата на техните лицензии, посочи тя. 

Не ЕРП-тата определят цената на електрическата енергия, това е функция на КЕВР. И  при либерализиран пазар КЕВР ще продължи да определя и да регулира цените за пренос и достъп, така че хората трябва да бъдат спокойни. И тези истерии, които бяха създадени в началото се видя, че са абсолютно безпочвени и неоснователни. Трябва да се има предвид и това, че трите ЕРП-та имат претенции и водят арбитражи срещу България, посочи още тя. 

Парламентът прие днес два законопроекта с предложения за промени в Закона за енергетиката на първо четене.

Законопроектът на депутати от Обединените патриоти предвижда разширяване на правомощията на КЕВР, свързани с лицензионната дейност. Новите текстове предвиждат комисията да може да разрешава сделките при покупко-продажба на съществени части от капитала на търговски дружества, които управляват стратегическа за енергийната система инфраструктура.

От съществено значение е дружествата-купувачи да бъдат стратегически инвеститори, които да могат да гарантират дългосрочното устойчиво развитие на енергийната система в страната, смятат вносителите. Според тях промени ще доведат до прозрачност на сделките с активи на енергийни дружества. В случаи на нарушаване на новосъздадените разпоредби се предвижда отнемане на лиценза на дружеството, осъществяващо пренос или разпределение. 

Законопроектът на депутати от ГЕРБ е в посока либерализация на енергийния пазар. Предложенията за промени са на база доклада на Световната банка "Осъществяване на преход към финансова стабилизация и пазарна реформа на енергийния сектор", посочват вносителите. Една от мерките е въвеждане на задължение на оператора на електропреносната мрежа и операторите на електроразпределителните мрежи да закупуват на пазарен принцип електроенергията, необходима за технологичните разходи.

Друга мярка е интегрирането на свободния пазар на производители, чиято енергия се изкупува на преференциални цени. След промените, тези производители ще продават произведената от тях електроенергия на свободния пазар през платформите на Българската независима енергийна борса и ще получат премия от Фонд "Сигурност на енергийната система".

С цел поетапно въвеждане на новите условия се предвижда механизъм за въвеждане на "договор за компенсиране с премия" за произведената електрическа енергия от възобновяеми източници и от високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, произведена от централи с обща инсталирана електрическа мощност 4 мегавата и над 4 мегавата. Премията, която ще бъде изплащана от фонда, представлява разликата между преференциалната цена и прогнозната пазарна цена.

За тази цел се въвежда задължение на КЕВР ежегодно до 30 юни да определя прогнозна пазарна цена за тези производители според вида на първичния енергиен източник. Обхватът на предлаганите промени засяга 147 производители на електрическа енергия с обща инсталирана мощност 4 мегавата и над 4 мегавата, посочват вносителите. 

С промените се засилва ролята на фонда, като му се предоставят правомощия да предявява искане и да събира приходите от цена "Задължение към обществото". Въвежда се и задължение за банкова гаранция за търговците и производителите.

Председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев каза, че ще бъде сформирана работна група, която да обсъди промените между първо и второ четене. 

От БСП заявиха, че ще се въздържат при гласуването и ще участват активно с предложения за промени между първо и второ четене. От ДПС се обявиха против предложенията на ОП.