Случаят с бягството на двамата рецивисти от Централния софийски затвор Владимир Пелов и Радослав Колев стигна до оставки. От Министерството на правосъдието съобщиха, че министър Цецка Цачева е поискала, получила и приела оставките на временно преназначения на длъжността главен директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Свилен Цветанов и на началника на затвора в София Петър Кръстев.

Според съобщението инициативата за кадровите смени не е била на Цачева, а е била по "разпореждане на премиера Бойко Борисов и след проверка на място". 

Функциите на двамата отстранени началници ще бъдат поети временно от служители на Главна дирекция "Охрана" към Министерство на правосъдието. Имена не се съобщават засега.

Работата на комисията по изясняване на обстоятелствата и фактите за бягството на лишените от свобода за тежки престъпления Владимир Пелов и Радослав Колев продължава, допълва ведомството.

След представяне на доклада от комисията до 12 април, ще бъдат предприети дисциплинарни мерки спрямо действията на пряко отговорните служители, в резултат на които е извършен този изключително тежък инцидент, се посочва в съобщение до медиите.

Както Клуб Z съобщи, а вътрешният министър Валентин Радев потвърди при изслушване в Народното събрание днес - МВР е имало оперативна информация за готвено бягство от затвора на Пелов. Дали и защо тези сигнали не са взети предвид, за да се осуети бягството не е ясно.