Не е така с тая чистачка! Всички така го казвате. Не е само тя - има социален работник - Кръстев се казва... Той стреля по него Пелов!

Така министърът на вътрешните работи Валентин Радев отговори видимо раздразнен пред Нова тв на поредния въпрос за историята с "храбрата чистачка" и дали тя единствена е подгонила избягалите убийци Владимир Пелов и Радослав Колев.

Чистачката не съзнава какво й се случва и бяга по пътя всъщност. Тя е отивала да види къде бягат тези, защото тя всъщност ги познава. Всъщност ги е преследвал друг колега. Пелов стреля – пълно е с автомобили, хора сигурно са щъкали, описа МВР шефът ситуацията.

Той започна интервюто с отговор на въпроса какво мисли за шансовете за залавяне на двамата по следния начин: "Не мислим, а действаме!"

Кръгът се затяга около тях – да се надяваме, че не са успели да минат границите, всичко сме затворили, всички са предупредени, каза Радев.

А на забележителното питане - "Лесно ли е да се пази "зелена" граница?", той каза: "Е, няма лесно!"

Министърът подчерта, че оценките на западните партньори за охраната на границите ни са, че се справяме "повече от добре, да не кажем отлично", а случаи като този, при който влязоха непроверени пътници от полет през летище София, имало и по други граници.

Радев коментира и съществуването на сектор "Оперативно обслужване на местата за лишаване от свобода" към полицията, който има представители във всеки затвор. И точно това работели те:

Те това им е работа - профилактират, те ги познават, следят ги постоянно какви вещи внасят, с кого контактуват.

МВР шефът потвърди информацията от вчера на Клуб Z - че са постъпвали оперативни данни за готвеното от страна на Пелов. Но предотвратили бягство през миналата година, а сега не са. "След като даваме информация и наблюдаваме, те (органите на Министерството на правосъдието, б.р.) със сигурност се допитват до нас", предположи той.

По-неприятно е, че те са навънка и са въоръжени - това е, с което полицията се занимава. Вътре какво е било – ще се установява.

Министърът допълни, че е международна практика вече надзирателите в затворите да са невъоръжени - "сигурно правилата са такива по цял свят".

А на статистиката - че само за 2016 г. има 19 избягали от затвори, а за м.г. - 12, той отвърна, че преди били по-малко, но пък били "знакови" - като посочи случая с Николай Николов-Шатката и Хосе Мартинез през 2014 г.

Иначе МВР издирва около 110 избягали с присъди и общо над 25 000 души по различни причини.

Той обвърза исканията за повишени заплати с факта, "че се увеличава мотивацията на тези служители - стачките, парите, видяхте - правителството пак посегна, даде им пари".

Радев защити колежката си и правосъден министър Цецка Цачева - че не трябва да подава оставка, защото не тя е раздавала парите. 

Тя е искала на висок глас като министър (пари за служещите, б.р.), предишният също е искал.

И категорично не прие вината за натрупаните проблеми. 

Правителството на ГЕРБ ли е било от 1903 г досега (когато е започнало строителството на Софийския затвор, б.р.)?! Ако тя (Цачева) е разпоредила като министър: няма да правите проверки тука, и те са внесли оръжията, веднага й вземаме оставката. Но няма такъв факт.

Министърът отказа да гадае дали избягалите рецидивисти са заедно двамата, или вече са се разделили, но предположи "като гражданин", че са по един.

Търсиме ги и като двама, и като един, успокои той.

Що се отнася до задържания син на Валентин Пелов, МВР шефът каза, че подозират, че е помагал, но младежът отказва да съдейства. Затова пък цял кръг близки хора са разпитани.

- Ще ги хванете, нали - попита водещата за финал.

- Много се надявам!