В последния си работен ден преди Великден от ГЕРБ и БСП се възползваха от възможността за декларация от името на парламентарна група, за да отбележат наближаващия празник.

"Възкресението е надежда, че след всяко зло идва добро, че след всяко страдание има радост, че всеки разкаял се получава прошка и втори шанс. На това ни учат православните ценности. Нека в нашите делници по-често се обръщаме към тях."

Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от левицата Васил Антонов.

"Ще се замислим за същността на човешкото съществуване и за онова, което ни прави човеци. Като законотворци и управленци ние сме избрани да се грижим за хората, а често забравяме същественото  - обикновения живот и хода, който той следва. Игнорираме човешките емоции и чувства. Нещо повече – сякаш имаме имунитет срещу тях.

Ние често с работата си не предизвикваме ли страдание и болка на хората чрез последствията от нашите непремислени, а често и премислени действия? Категорично не сме си взели поуки. Предателствата и продажбата са част от битието ни. Сякаш свикнахме с тях и ги отминаваме с лекота."

Това каза още Антонов.

Депутатът от ГЕРБ Галя Захариева пък изтъкна, че християнството е повече от религия, защото е и фундамент на българската национална идентичност.

"Възкресение е празникът, който ни дава вяра и надежда вече 2 хиляди години. Спомняме си за саможертвата на нашия Бог, който беше разпнат, за да спаси нас. Това са дни за равносметка и смирение, които всеки християнин преживява в очакване на Възкресението", заяви Захариева.

И допълни:

"С покръстването имахме възможност да дарим своята писменост и култура. Благодарение на покръстването българският народ изгради идентичността си, която в период на изпитания съхраняваше неговия дух. Нека този празник стане повод да си помним, че нацията и държавността ни възкръснаха на Великден пред църквата "Св. Стефан" в Цариград!"