До 1 октомври министърът на енергетиката Теменужка Петкова трябва да представи подробна информация за техническото състояние и експлоатационната годност на топлофикациите в страната. За това я задължи парламентът днес с пълно единодушие.

Министърът обясни, че от общо 12-те дружества в страната 11 са частни - повечето свързани с Христо Ковачки, а едно е собственост на Столичната община.

"Всички дружества сами преценяват каква да бъде инвестиционната им програма, за да могат да извършат необходимите инвестиции, които се връщат като качество на услугата. Обективната оценка за техническата изправност на дружествата ще бъде ясна в началото на октомври", каза още Петкова.

67 млн. лева са инвестираните средства в 11 от общо 12 топлофикационни дружества в страната за периода 2013-2017 г. 

По време на разискванията, предложени от БСП, депутатите се обединиха около необходимостта за промени, които да подобрят качеството на топлофикационната услуга.

"Топлофикационните дружества са елемент от енергийната сигурност на страната, задължени сме да намерим решения, които да гарантират по-нататъшното развитие на сектора", заяви Таско Ерменков (БСП).

По думите му недомислиците в отчитането на топлоенергията водят до загуба на доверие у гражданите. Ерменков предложи да се създаде работна група с участието на депутати, представители на Министерството на енергетиката и на потребителските организации, на която да се постигне консенсус за развитие на топлоснабдяването в страната.

Любомир Бонев (БСП) се позова на случаите на аварии в топлофикация "Перник" и незадоволителната защита на потребителите на парно.