Политическите сили не постигнаха съгласие при президента Росен Плевнелиев за актуализацията на бюджета, предложена от премиера в оставка Пламен Орешарски. Държавният глава буквално ги помоли да гласуват предложението, за да не се наложи служебното правителство "не да плаща, а да реже".

Председателят на БСП и на Народното събрание Михаил Миков отхвърли тази възможност, защото не можело служебният кабинет да разполага с такъв голям ресурс без парламентарен контрол. Социалистите щели да подкрепят само актуализацията на бюджета на здравната каса. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново постави условие - БСП и ДПС "да си гласуват" актуализацията на техния премиер, а той да им гарантира кворума.

"Пребройте се колко депутати ще влязат от БСП и ДПС, колкото ви трябват – 10, 15 или 20 човека, ще кажете. Ще ги пратя в понеделник. Това го правя само заради болните хора", каза Бойко Борисов.

ГЕРБ подкрепи първоначално актуализацията, но в последния момент на гласува предложението, защото Бойко Борисов реагира остро на обвиненията, че вече е в коалиция с ДПС. Движението е единствената партия, която последователно подкрепя актуализацията.

"Понеже някой каза, че е време разделно. Да, отговорността ще бъде разделена. Ние сме и за двете актуализации, независимо дали ще ни нарекат коалицията "Бостан", дали ще ни викат "Горчиво" или пък коалицията КТБ", каза Местан.

Последва нова серия комплименти от страна на Борисов към ДПС.

"Доста неудобно е за всички нас ДПС да защитава в най-голяма степен обществения интерес. Ние всички ги обвиняваме във всички грехове, но когато дойде време да се взима отговорно решение, те са най-последователни", заключи Борисов.

Меглена Кунева от Реформаторския блок призова за намаляване на разходите, а не само за увеличение на дефицита с актуализацията. 

На финала президентът Росен Плевнелиев благодари на участниците.

"Апелирам, не 10, 15 или 20 депутати, всички депутати, съберете се".

Така след консултациите е ясно, че актуализацията на бюджета на здравната каса ще бъде приета. Актуализацията на държавния бюджет продължава да бъде под въпрос до самото заседание на парламента в понеделник.