И двамата някогашни ръководители на столичното Първо РПУ, махнати след шумни гафове, вече са на директорски служби като полицаи № 1 съответно във Варна и Добрич. Второто назначение стана факт вчера с представянето на старши комисар Панчев като новия директор на областната дирекция в Добруджа.

Кои са Пашов и Панчев

Екипът Даниел Пашов - Никола Панчев ръководи до началото на 2015 г. едно от безспорно тежките районни на София - Първо. Тогава в поредица публикации и най-вече след предавания на "Господари на ефира" се разкриват поне два "подвига" на тандема началник и зам.-началик по охранителната част на I РПУ.

Най-любопитната история е от 2013 г., когато момиче е обвинено, че е скъсало униформата на полицай. Видеокамерите на районното обаче - до които предаването достига, показват как униформеният сам си къса пагона.

Mомичето обяснява, че на 15 септември 2013 г. вечерта с приятеля ѝ са били на Нощта на театрите, а на връщане решили да се приберат пеша. Минавайки покрай Първо РПУ, чули силно изщракване и разбрали, че са счупили чистачка на паркирана на тротоара полицейска кола. 

След като ги задържат, въпросните трима полицаи нанасят на момичето удар в лявата част на лицето, двамата са отведени в управлението.Повдигнато им е обвинение за хулиганство и късане на униформа, а версията за насилието над полицая Кристиян Стоянов е докладвана "нагоре" по етажите на МВР.

Комисар Даниел Пашов е категоричен, че момичето се нахвърля върху полицая и при това действие е скъсана униформата му. За случая тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев информира дори депутатите по време на парламентарен контрол, като им обяснява, че младежите са били в нетрезво състояние, счупили са чистачката на служебния автомобил на МВР и че момичето е скъсало униформа и пагон на полицай.

"Господари на ефира" в поредица от репортажи доказва, че фактите са обратните, а ръководството на районното - в лицето на Даниел Пашов и Никола Панчев, манипулира и се опитва да прикрие случая.

После идва второто скандално видео с ареста на Веселина Китова и Александър Грошанов в София. Прокуратурата образува досъдебно производство, а Инспекторатът на МВР - проверка, за причинени на двамата "леки телесни повреди, съставляващи болка и страдание". На върха на районното все още е екипът от двамата.

Случката кара Джуди Халваджиян - продуцент на "Господари на ефира", да разпространи безпрецедентно свое становище.

Развръзката

Каквото и да си мислите, че се полага след такива "подвизи", още на 17 април 2015 г. Даниел Пашов е представен като новия директор не на коя да е ОДМВР, а на Варна.

И преди седмица си е бил там, ако се съди по снимките от годишния отчет на дирекцията. Още преди 3 г. той взема със себе си като началник на "Охранителна полиция" Никола Панчев.

Ръководствата на МВР се менят, Даниел Пашов все си е началник. Снимка на МВР от 28 март 2018 г.

До вчера, когато Панчев вече е директор на съседната ОДМВР-Добрич.