Тази седмица Държавната дума на Русия прие на първо четене промени в Закона за воинските задължения и военната служба. След месец ще мине срокът за внасяне на допълнения и след това проектът най-вероятно ще бъде приет и изпратен за одобрение в горната камара – Съвета на федерациите, а от там – и за подпис при президента Путин.

Основната промяна е, че младежите в наборна възраст се задължават „сами да се явят във военния комисариат за получаване на повиквателна не по-късно от ден след началото на поредната кампания за военна повинност“. Неизпълнението на това задължение автоматично ще се приема за отклонение от военна служба, което се преследва от Наказателния кодекс и предвижда до две години лишаване от свобода. Никой в Русия не се съмнява, че този проект ще се превърне в закон.

В мотивите към законопроекта е записано, че към 1 януари 2017 г. в Русия има 170 хиляди младежи, отклонили се от военна служба – т.е. които не са били намерени, за да им бъде връчена повиквателна срещу подпис.

Законопроектът предвижда също военните комисариати да изпратят материали в полицията за повдигане на 170 хиляди наказателни дела. От съдилищата се очаква да произнесат 170 хиляди осъдителни присъди. Нито в комисариатите, нито в полицията, нито в съда има толкова хора, които да посрещнат това цунами от дела, коментират независими руски медии.

Защо тогава?

Няма никакъв смисъл да се приема закон, чието пълно изпълнение е малко вероятно. Какъв е смисълът да се създава 170-хилядна армия от „спящи“ престъпници? Въпросите постави коментаторът в „Новая газета“ Ирек Муртазин. Според него законопроектът е отговор на нарасналото участие на младите в протести. В последните месеци властите затегнаха режима и превърнаха все повече акции на недоволство в нерегламентирани протести. Основните участници в тези демонстрации са именно младежи в донаборна възраст.

След всеки нерегламентиран протест десетки младежи се озовават в полицейските управления. Много често властите опитват да изфабрикуват обвинения – за неизпълнение на заповеди, за нападения над полицаи и т.н. Сега вече процедурата значително се „опростява“ и вместо да търсят начини как да арестуват за по-дълго протестиращите, набързо ще им „лепват“ по две години за бягство от военна служба, коментира още Муртазин.

Това не е първият случай за подобни мерки. В края на октомври миналата година Министерството на вътрешните работи на Руската федерация предложи да затегне отговорността на родителите и учителите на деца, които участват в неразрешени масови акции, т.е. протести. Повод за предложението бе увеличеният брой на непълнолетни, които се включват в демонстрациите.