Германски съд отказа да екстрадира в Испания бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон по обвинение в бунт заради ролята му в кампанията за независимост на областта, предаде Ройтерс.

Съдът реши да го освободи под гаранция. Магистратите обявиха, че е възможно той да бъде екстрадиран по по-лекото обвинение – това за злоупотреба с държавни средства. Пучдемон бе арестуван на 25 март по искане н Испания при влизането му в Германия от съседна Дания.

Съдебното решение означава, че Пучдемон, който избяга от Испания преди 5 месеца в Белгия, не може да бъде съден в родината си за бунт, ако бъде екстрадиран въз основа на по-лекото обвинение, каза говорителката на германския съд.

Сепаратисткият лидер избяга, след като испанският премиер Мариано Рахой уволни него и правителството му заради едностранното обявяване на независимост от парламента на Каталуня.

„Сега съдът трябва да реши дали е мъзожно екстрадирането за присвояване“, каз говорителката Франке Холмер.

„Ако Пучдемон може да бъде екстрадиран за присвояване на държавни средства, тогава не е възможно той да бъде преследван за бунт“, допълни тя.

Испания отхвърля решението на германския съд, заяви правителствен говорител  Мадрид.

Испанският Върховен съд задейства отово европейските заповеди за арест на Пудемон и още четирима каталунски политици, избягали заедно с него в края на октомври 2017 г.

Нито централното испанско правителство, нито Върховния съд в Мадрид са отговорили на въпроса на Ройтерс дали германският съд правилно  постановил, че Пучдемон не може да бъде съден в родината си за бунт.

Немските магистрати заявиха, ч обвинението за бунт, повдигнато от Мадрид, не е криминално деяние в Германия. Според магистратите не е налице и елемент на насилие, което би оправдало обвинение в национално предателство.

„Деянията, за които субектът е преследван, не са криминални според германските закони“, каза говорителката на съда.

Обвинението в бунт може да донесе до 25 години затвор в Испания.

Германският съд определи гаранция от 75 000 евро. Пучдемон може да остане в Германия, докато продължават процедурите по екстрадирането, и да се явява всяка седмица в полицията, допълни Франке Холмер.

„Има опасност от бягство, - обясняват магистратите в мотивите за решението за пускане под гаранция. – Но след като екстрадирането по обвиненията в бунт е недопустимо, рискът от бягство значително намалява.“

Пучдемон урежда превода на парите за гаранцията към Германия, съобщи по телефона за Ройтерс германският му адвокат Волфганг Шомбург.

„Надяваме се да уредим въпроса, за да може в петък сутринта той да бъде свободен човек и да може да живее в Германия през следващите дни и седмици“, заяви юристът.

„Искрено се надявам Испания да бъде достатъчно разумна, за да оттегли цялата европейска заповед за арест“, каза още Шомбург.

Карлес Пудемон бе задържан в Германия, когато влезе там от Дания при завръщането си от Финландия в Белгия.

Същевременно трима министри от кабинета на Пучдемон се предадоха на федералната полиция в Брюксел. Тони Комин, Меричел Серет и Люис Пуч избягаха заедно с него през октомври 2017 г.

Тримата са били информирани за издадената европейската заповед за тяхното арестуване и са били задържани на това основание. След като ги е изслушал в продължение на 5 часа, съдията е решил да ги освободи под гаранция, тъй като е преценил, че няма опасност да избягат. Те обаче нямат право да напускат Белгия, длъжни са да имат постоянен адрес там и трябва два пъти седмично да се явяват в полицията.