СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Путин трябва да слезе от палмата. Може да му се помогне да го направи и да му построим златни мостове, по които след това да мине.

Това заяви днес пред националната тв А Ер Де Карл-Георг Велман (61г.) Опитният юрист е виден депутат от партията на канцлерката Меркел – ХДС и член на парламентарната комисия по външни работи.

“Без Русия нямаше да има война в Източна Украйна. Русия е нашият най-голям източноевропейски съсед и трябва да престане да дестабилизира Украйна. Там, където има конфликт, той винаги може да надхвърли всякакви граници, както за жалост видяхме това при свалянето на пътническия боинг”, каза в ефир Велман.

А дали вижда решение?

“Накрая винаги трябва да има политическо решение. Предложенията в тази посока са налице и те са от голямо предимство за Русия. Кремъл обаче първо трябва да сложи край на агресията в Източна Украйна и да признае териториалната цялост, интегритета на Украйна. В противен случай нищо няма да се случи. Досега няма никакви данни, че Москва е готова на разговори в тази посока”, е мнението на християндемократа.

На въпрос дали Путин може да излезе от трудното положение, след като от една страна е притиснат от сепаратистите, към които е поел определени ангажименти, а от друга е натискът на световната общност и Европа, Велман отговаря:

“Много трудно. Руската пропаганда работи на високи обороти. Говори се за фашистка хунта в Киев, за битка срещу фашистите. Много е трудно да се превключи и да се каже – сега сме за мир. Но обратът трябва да настъпи. Нищо друго няма да помогне. А и завие ли Путин по правия път, той може да извлече за страната си само предимства – зона за свободна търговия, визови облекчения. Западът е готов на разговори, ако Русия сложи край на подкрепата си за агресията  и да покаже готовност, че е за стабилизирането на Украйна.”

Водят ли се преговори в тази посока?

“Преговори е силно казано. Всеки има своите канали за разговори. Много неща се знаят, но за тях не може да се говори”, каза откровено депутатът.

И все пак как вижда бъдещите отношения на Европа с Кремъл?

“Русия е нашият най-голям европейски съсед на Изток. Това не може да се промени. Русия има огромни природни ресурси и човешки потенциал. Западът залага на хуманни ценности. Досега обаче Путин действа ирационално и то срещу собствените си интереси. Той признава и своя грешка - довел е до реанимирането на НАТО, до съживяването на трансатлантическите отношения. А всъщност той искаше да попречи на всичко това. Ако трябва ние и той да излезем от това положение, Путин трябва да слезе от палмата. Може да му се помогне да го направи и да му построим златни мостове. Това междувпрочем външните министри от ЕС опитаха, правейки дори компромиси, но досега без успех. Длъжен съм да подчертая – няма никакъв знак, че руснаците са готови на разговори”, категоричен е Велман.

Дали може да се възстанови доверието?

“Длъжни сме да го направим. Няма военно решение на конфликта. Икономическите санкции са средството, което можем да приложим. Трябва обаче да се разговаря, да се прави политика. Ние живеем в XXI век, а не в XIX-и. В историята си имаме доста войни. Сега приоритетът е политиката”, обобщи Карл-Георг Велман