Министърът на правосъдието Цецка Цачева свиква национално съвещание с участието на всички началници на затвори в страната и с ръководството на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието. Срещата е насрочена за 10 април 2018 г. от 13.00 часа в министерството, като на нея ще бъдат обсъдени създалото се напрежение в системата, както и възможни решения на актуални въпроси в спешен порядък.

Междувременно стана ясно, че на 5 април, около 21.00 часа, на територията на затвора в София, при вътрешно конвоиране на лишен от свобода от двама служители към приемно отделение, същият без видима причина е посегнал и ударил единия конвоиращ постови надзирател. Лицето незабавно е неутрализирано и фиксирано чрез използване на фиксиращи средства.  Същевременно на служителя е оказана незабавна медицинска помощ в корпуса на затвора, а след това и във външно болнично заведение. На място е извикана оперативна група, образувано е досъдебно производство за посегателство над служител. Уведомен е наблюдаващият прокурор и ресорният заместник-министър на правосъдието Николай Проданов.

Предприети са действия спрямо овладяване на агресивното поведение на лишения от свобода. Служителят няма фрактури, освободен е за домашно лечение. Назначена е проверка за изясняване на създалата се ситуация.