88% одобряват позицията на правителството по случая "Скрипал"  Това показва експресен сондаж на "Галъп интернешънъл". Българското правителство реши да не гони руски дипломати за разлика от голяма част от страните от ЕС.

61% смятат, че по такива теми следва да има консенсус  между основните партии, докато 35% предпочитат управляващата пaртия сама да носи полагащата й се отговорност.

Традиционно, у нас отношението към Русия е позитивно, а към него се добавя и влиянието на правителствената позиция върху общественото мнение. На този фон 81% не виждат реални доказателства за вината в ситуацията със Скрипал. За 6% от българите доказателствата до този момент са достатъчни.

Сондажът показва най-вече първите обществени инстинкти в казус със сравнително малко информация и с противоречиви сведения. Данните фиксират моментната картина в доста динамична среда. При липсата на яснота по случая, мнозинство от 52% смятат, че Западът е виновен за създалото се напрежение, докато 18% сочат Русия.

Мнозинство от 54% възприема мнението, че случаят "Скрипал" е провокация срещу Русия, а 30% смятат, че действията след случая "Скрипал" са необходима мобилизация на Запада срещу нарастващата руска агресия. Останалите се колебаят.

Обществото е доловило и любопитната ситуация на единодушие на Борисов и Нинова и разногласие между Борисов и Цветанов. 80% одобряват това, че Нинова поздрави Борисов за позицията му, а 13% се против това, а останалите се колебаят. А когато избират между позициите на Борисов и Цветанов 81% избират позицията на Борисов срещу 5% - тази на Цветанов. 12% избират "нито един от двамата", а останалите се колебаят.