Бившият президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва отказа да се предаде на властите, след като Върховният съд му наложи 12-годишна присъда за корупция, подкуп и пране на пари, предаде Ройтерс. Бразилските власти бяха дали на Лула краен срок петък 17 часа местно време (23 ч. българско време) да се предаде доброволно, но той остана в сградата на съюза на металурзите в Саo Пауло.

Сградата е била заобиколена от хиляди привърженици на бившия президент, които протестирали срещу решението на Върховния съд. Според тях присъдата е била наложена, за да предотврати Лула от участие и евентуална победа на следващите президентски избори, а действията на бразилските власти били „антидемократични“.

Не е учудващо, че Лула е потърсил убежище при металурзите в Саo Пауло – същото място бе отправна точна на неговата политическа кариера преди почти 40 години, когато той бе начело на националните протести срещу военното правителство в Бразиля. Той бе президент на Бразилия за два мандата от 2003 г. до 2011 г., като неговите политики през този период засилиха икономическия растеж на страната и намалиха финансовото неравенство.

Обвиненията срещу Лула бяха повдигнати миналата година, когато бяха намерени доказателства, срещу бившия президент за приемането на подкуп от фирма по инжринерство, а в замяна на това той е уредил техни договори с държавното петролно дружество „Петролео Бразилиеро“. Според бразилския закон никой подсъдим не може да се кандидатира за обществени длъжности за поне 8 години. Това оставя бразилската левица без популярен кандидат на предстоящите президентски избори през октомври.