Директорът на престижния кинофестивал в испанския град Сан Себастиан - Хосе Луис Ребординьо, обяви заглавията, които ще се състезават за наградата Kutxa New Directors Award, присъждана от международното жури. Финансовото измерение на наградата е 50 хиляди евро, съобщиха от София филм фест.

Българският филм "Урок", пълнометражен дебют на Кристина Грозева и Петър Вълчанов (който беше показан през март в рамките на София Мийтингс) сега ще се състезава на един от най-престижните международни фестивали - от 14-те акредитирани от FIAPF с категория "А". Миналата година проектът получи LVT Post-Production Prize за най-добър проект на София Мийтингс.

Конкурсът New Directors ще представи 13 първи или втори филми на новата генерация режисьори. С тази селекция и с Kutxa New Directors Award фестивалът в Сан Себастиан продължава мисията си да дава шанс и да поддържа надеждите за бъдещето на киното.

Международният филмов фестивал в Сан Себастиан се провежда всяка година през септември в баската провинция. От създаването си през 1953 г. той е установен като един от най-важните филмови фестивали в света. В неговата програма е била премиерата на "Шемет" на Алфред Хичкок, представен от самия режисьор, на "Мелинда и Мелинда" на Уди Алън, европейската премиера на "Междузвездни войни". Бети Дейвис, Грегъри Пек, Елизабет Тейлър, Одри Хепбърн, Робърт де Ниро, Мерил Стрийп, Ричард Гиър, Майкъл Дъглас, Катрин Зита-Джоунс, Мел Гибсън, Деми Мур, Наоми Уотс, Брад Пит - всички те са били специални гости на фестивала.

Това е и първият фестивал, на който се е появил Роман Полански; участието в него било важна крачка в кариерата на Франсис Форд Копола и Педро Алмодовар. Фестивалът е най-авторитетният филмов форум в Испания и испаноговорящия свят.