Русия заяви днес, че сирийските правителствени сили не са използвали химически оръжия срещу бунтовниците в Дума, противно на подозренията на САЩ, предаде Франс прес.

Както Клуб Z писа, десетки хора са загинали вчера в предполагаема химическа атака срещу последния бунтовнически бастион в района Източна Гута, близо до сирийската столица Дамаск.

Доброволческата спасителна организация "Бели каски" твърди, че хеликоптер е хвърлил варел, пълен с експлозиви и химикали, върху град Дума, убивайки поне 40 души. Тя казва, че цели семейства са се задушили в мазетата си от отровния газ. "Белите каски" публикуваха в "Туитър" снимки на предполагаеми жертви на химическа атака, включително на жени и деца, лежащи безжизнено с пяна на устата.

Държавният департамент на САЩ обачи, че ще разследва информациите за поредна химическа атака в Сирия. В съобщението на Департамента се казва, че ако те се потвърдят, международната общност трябва да звземе незабавни мерки. Призовавава се Русия като съюзник на президента Башар Асад да се съобразява с международното право, "защото носи отговорност за тези атаки".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди за "високата цена" на "безмозъчната" химическа атака в Сирия, извършена близо година след американските въздушни удари в страната с ракетите „Томахоук“, предава новинарският телевизионен канал CNN.

Множество загинали, включително жени и деца, в безмозъчна ХИМИЧЕСКА атака в Сирия. Зоната на жестокостта е затворена и обкръжена от сирийската армия, което я прави напълно недостъпна за външния свят. Президентът Путин, Русия и Иран са отговорни за подкрепата на животното Асад", категоричен бе лидерът на Белия дом.

Сирийски активисти съобщиха в събота, че срещу град Дума в Източна Гута са използвани химически оръжия, в резултат на което са ранени и убити десетки цивилни граждани. Дамаск отрече обвиненията, а Москва ги определи като провокация.

"Категорично отхвърляме тази информация", каза руският генерал Юрий Евтушенко, оглавяващ Центъра за помирение на враждуващите страни в Сирия. - "Щом Дума бъде освободена, имаме готовност да изпратим руски специалисти по ядрени, химически и биологически оръжия да съберат данни, които ще потвърдят, че тези твърдения са скалъпени", каза той.

Авиацията на сирийския режим бомбардира за трети пореден ден последното населено място край Дамаск под контрола на бунтовници. Там за последните 48 часа загинаха десетки цивилни, включително при предполагаема химическа атака, съобщи Франс прес.

В петък бомбардировките в град Дума бяха подновени, след като се провалиха преговорите за извеждане на бунтовническата групировка "Джаиш ал ислам" от този единствен град в района Източна Гута, който не е под контрола на властите.

Официални сирийски медии съобщиха, че по-късно днес ще бъдат подновени преговорите, а Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщава, че от петък са загинали над 90 цивилни.

Сирийското правителство започна преговори с "Джаиш ал ислам" по искане на бунтовническата групировка. "Терористите от "Джаиш ал ислам" поискаха преговори със сирийската държава. След разговорите стана ясно, че Ссирийското правителство е постигнало споразумение с бунтовниците, контролиращи града, да напуснат града, обяви държавната агенция САНА. 

Агенцията се позовава на източник, близък до властите, според когото е постигната договореност бунтовниците да напуснат града.

Информацията за използване на химически оръжия беше опровергана и от официалната информационна агенция САНА, а говорителят на американския държавен департамент Хедър Науърт призова международната общност за действие, ако бъде потвърдена достоверността на информацията за химическа атака. Науърт заяви, че отговорност за случилото се носи Русия, която подкрепя режима в Сирия.

Папа Франциск осъди последните събития в Сирия и призова военните и политически лидери да изберат пътя на преговорите, който да донесе мир, а не смърт и разрушение.

Нищо не оправдава използването на средства за изтребление срещу беззащитни хора, заяви днес и папа Франциск в края на литургия на площад "Свети Петър" във връзка със съобщенията за химическа атака в Сирия, предаде Ройтерс.

"Няма такова нещо като добра война и лоша война. Нищо, ама нищо не оправдава използването на такива средства за изтребление на беззащитни хора", каза папата.

Той призова "военните и политическите лидери да изберат друг път, този на преговорите, единственият, който може да донесе мир, а не смърт и разруха".