Една от най-големите банки за сперма в Пекин е поставила като изискване за донорите лоялност към комунистическата партия. Това е знак, че увеличаващото се идеологическо влияние на господстващата в страната доктрина вече се е разпростряло и върху зачеването, коментира АФП.

Странното условие е формулирано от Трета университетска болница на Пекин - държавна болница, която е свързана с елитен университет, който често е определян като китайския Харвард.

Донорите на сперма трябва да не страдат от инфекциозни болести или генетични проблеми, но освен това трябва да притежават "идеологически качества". Това гласи съобщение, публикувано в официалния профил на болницата в популярното приложение WeChat.

Мъжете между 20 и 45 години, които искат да станат донори на сперма, трябва "да обичат социалистическата родина, да поддържат ръководството на Китайската комунистическа партия, да са верни на партийната кауза и да са подчиняващи се на закона, прилежни граждани, които не създават политически проблеми". Това гласеше съобщението, което се появи в сряда миналата седмица, а два дни по-късно в петък вечер беше изтрито. 

Тези, които успешно дадат сперма след като преминат през два кръга на медицински прегледи и изследвания, ще получат 5500 юана или 900 долара, се казваше в обявата.

Липсват обаче уточнения как точно ще се удостоверява политическата годност на кандидат донора.

Опитите на АФП да получи становище от болницата дали тези изисквания са част от по-голяма държавна политика са останали без отговор, уточняват от агенцията.

Китай има само 23 банки за сперма, според Националната здравна комисия на страната, и повечето от тях страдат от сериозен недостиг на донори.

В изискванията на другите центрове за събиране на сперма, в това число тези в Пекин и Шанхай, липсва условието "вярност към партията".

Кампанията не остана без коментари в социалните медии.

"Любовта към партията започва със спермата", написа един от потребителите в WeChat.

В ККП членуват 6,5% от населението на най-многолюдната държава в света. Общо в страната живеят 1,4 млрд. души.