"Много загинали, включително жени и деца, безсмислена ХИМИЧЕСКА атака в Сирия. Районът на зверства е блокиран и обкръжен от сирийската армия, което е напълно неприемливо за външния свят. Президентът Путин, Русия и Иран са отговорни за поддържането на животното Асад. Висока цена ще плати".

"Ако президентът Обама беше пресякъл очертаната от него "червена линия" върху пясъка, сирийската катастрофа щеше да е приключила много отдавна. Животното Асад щеше да е история".

Това са част от публикациите на американския президент Доналд Тръмп в профила му в Туитър, посветени на информациите за атака с химическо оръжие в сирийския град Дума, в следствие от което загинаха десетки цивилни. Числото достига до 100, според различни източници.

САЩ предполагат, че зад химическата атака стоят сирийските правителствени сили, атакувайки бунтовниците. Русия и Сирия отричат информацията.

Както Клуб Z писа, десетки хора са загинали вчера в предполагаема химическа атака срещу последния бунтовнически бастион в района Източна Гута, близо до сирийската столица Дамаск.

Доброволческата спасителна организация "Бели каски" твърди, че хеликоптер е хвърлил варел, пълен с експлозиви и химикали, върху град Дума, убивайки поне 40 души. Тя казва, че цели семейства са се задушили в мазетата си от отровния газ. "Белите каски" публикуваха в "Туитър" снимки на предполагаеми жертви на химическа атака, включително на жени и деца, лежащи безжизнено с пяна на устата.

Държавният департамент на САЩ обачи, че ще разследва информациите за поредна химическа атака в Сирия. В съобщението на Департамента се казва, че ако те се потвърдят, международната общност трябва да звземе незабавни мерки. Призовавава се Русия като съюзник на президента Башар Асад да се съобразява с международното право, "защото носи отговорност за тези атаки".

 

 

Доналд Тръмп предупреди за "високата цена" на "безмозъчната" химическа атака в Сирия, извършена близо година след американските въздушни удари в страната с ракетите „Томахоук“, предава новинарският телевизионен канал CNN.