Съветът за сигурност на ООН вероятно ще се събере на заседание утре по искане на САЩ и други членове заради химическата атака в Сирия, казаха дипломати, предаде Ройтерс.

Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан каза, че информациите за химическа атака в град Дума са изключително обезпокояващи и също призова Съветът за сигурност на ООН да се събере бързо, за да разгледа ситуацията. Льо Дриан осъди категорично атаката и бомбардировките от страна на сирийските правителствени сили по Дума за последните 24 часа. Той ги определи като "голямо нарушение на международните хуманитарни закони".

Льо Дриан каза, че Франция ще работи със съюзниците си, за да провери информациите за използвано химическо оръжие.

Визирайки предупреждението на Еманюел Макрон, отправено в миналото, че Франция ще нанесе едностранен удар в случай на смъртоносна химическа атака в Сирия, Льо Дриан каза, че Париж ще изпълни всичките си отговорности в борбата срещу разпространението на химически оръжия.

Външният министър на Швеция Маргот Валстрьом призова за незабавно разследване на предполагаемото химическо нападение, предаде ДПА. Тя написа в Туитър, че е ужасена от информациите за химическата атака в Дума и каза, че разследване по случая трябва да започне незабавно.

Външната министърка на Норвегия Ине Ериксен Сьорейде изрази дълбоко безпокойство от информациите за нарастването на въздушните удари в Дума, както и за предполагаемата химическа атака. Тя каза, че е от съществено важно значение Организацията за забрана на химическите оръжия да получи безпрепятствен достъп, за да разследва инцидентите, за които има съмнение, че е използвано химическо оръжие.

Сирийският режим, който отрича да е извършил химическо нападение в последния бунтовнически анклав близо до Дамаск, определи тези твърдения като "една и съща досадна песен", съобщи агенция САНА, цитирана от Франс прес.

Доказателствата говорят за използването на химически оръжия от силите на сирийския президент Башар Асад срещу обсадения и държан от бунтовниците град Дума, се казва в изявление и на ЕС, предаде Ройтерс. 

"Доказателствата говорят за още една атака на режима. Това, че химическите оръжия продължават да се използват, особено срещу цивилни, е повод за сериозно безпокойство. ЕС осъжда най-категорично използването на химически оръжия и призовава за незабавен отговор от страна на международната общност", се казва в изявлението на ЕС.

Съюзът призовава Съвета за сигурност на ООН да възстанови проверките за идентифициране на извършителите на химически атаки. ЕС призова Русия и Иран, в качеството им на поддръжници на режима, да използват влиянието си над Дамаск, за да предотвратят други атаки.

Сирийската страна отрича правителствените сили да са извършвали каквото и да е химическо нападение по град Дума. 

"Твърденията за употреба на химически оръжия са се превърнали в една и съща досадна песен, която е и неубедителна, с изключение за няколко страни, които подкрепят тероризма в Сирия", посочи източник от министерството на външните работи, цитирано от САНА.