Има много убити и ранени при ракетна атака срещу летище в Хомс, съобщи сирийската държавна телеграфна агенция САНА, предаде Би Би Си.

Ударена е била военновъздушната база Тайфур, позната и под кодовото име Т4, близо до Хомс в ранните часове на 9 април. САНА съобщи още, че сирийската противовъздушна отбрана е реагирала на атаката и е свалила осем ракети и че има жертви сред сирийския военен персонал на летището. Ливанския телевизионен канал "Ал Маядин", който принадлежи на шиитската групировка "Хизбула", съобщи, че насочвайки се към Сирия, ракетите са пресекли въздушното пространство на Ливан. ТАСС съобщава, че според САНА ракетното нападение е от САЩ.

Министерството на отбраната на САЩ заяви рано тази сутрин, че не извършва въздушни удари в Сирия "по това време", с което формално отхвърли твърденията на сирийската държавна телевизия, че САЩ са изстреляли ракети по ВВС база на сирийските правителствени сили, предаде Ройтерс. 

В съобщението на Пентагона се казва, че "по това време министерството на отбраната не извършва въздушни удари в Сирия". 

"Ние обаче продължаваме внимателно да следим ситуацията и подкрепяме предприеманите в момента дипломатически усилия за привличане към отговорност на онези, които използват химическо оръжие - както в Сирия, така и на други места", заявява Пентагонът.

Пентагонът знае за тези съобщения, но не потвърждава своя причастност към атаката, заяви говорителят на Пентагона Кристофър Шерууд пред кореспондент на ТАСС. Малко след това и представител на пресслужбата на Белия дом казал същото пред ТАСС. 

Ракетният удар идва само часове след разпространените съобщения за химическа атака в град Дума в Източна Гута, извършена от правителствените войски на Башар Асад.

Сирийски правозащитни организации разпространиха кадри от химическата атака в Гута през уикенда.

Още вчера Доналд Тръмп предупреди Дамаск, че "ще плати висока цена" за атаката с отровен газ срещу държания от бунтовниците град Дума недалеч от сирийската столица. Американският президент обяви, че Путин, Русия и Иран са отговорни за нападението от "животното Асад".

Френският президент Еманюел Макрон снощи е разговарял по телефона с Доналд Тръмп. Той е осъдил химическите атаки в Сирия, се казва в съобщение, поместено на сайта на френския държавен глава.

"Президентът на Френската република решително осъди химическите атаки на 7 април срещу населението на Дума в Източна Гута", подчертава Елисейският дворец. 

Двамата президенти са си разменили информация, която "потвърждава използването на химическо оръжие" и са настояли "всички виновни за това да бъдат установени". 

Те се договорили за координиране на действията си в Съвета за сигурност на ООН, където днес ще се състоят две поредни заседания - едно по искане на Русия, и друго - по искане на редица западни страни начело със САЩ. 

В изявление от Белия дом във Вашингтон, цитирано от Франс прес, се казва, че в телефонния си разговор двамата държавни глави са се обявили за "общ и силен отговор" и че държат режима в Дамаск за отговорен "за тези продължаващи нарушения на човешките права". 
По преценка на американските власти в обкръжения от сирийските правителствени войски град Дума в Източна Гута е било използвано химическо оръжие, но САЩ все още уточняват подробности по атаката, съобщиха преди малко американски правителствени източници, цитирани от Ройтерс. 

Преценката е била направена "с известна степен на увереност", заявиха източниците, които обаче се въздържаха да назоват виновника за химическата атака, при която според медицински хуманитарни организации са били убити поне 70 души в Дума.