С милиарди потребители социалната мрежа "Фейсбук" е един от най-мощните източници на влияние в днешния свят. Затова и трябва да сте особено внимателни как да действате с нещо толкова могъщо, напомня "Индипендънт". Скорошният скандал с "Кеймбридж Аналитика" накара много потребители на фейсбук да преосмислят данните, които споделят там. Някои направо изтриха акаунтите си. Ако искате да  не стигате да тази крайност, но държите за защитите личните си данни, ето каква информация не бива да споделяте във фейсбук. 12 неща, които да изтриете:

1. Рожден ден

Рожденият ви ден е част от важен пъзел, който включва още името ви и адреса, чрез тези данни не е толкова трудно да се стигне и до банковата ви сметка и лични детайли.

2. Телефонен номер

Най-добрият сценарий е да се сдобиете с мил почитател. По-лошите варианти? Манияк, който ви се обажда и досажда непрекъснато.

3. По-голямата част от приятелите ви

Психологът от Оксфорд проф. Робин Дънбър твърди, че хората могат да поддържат приблизително 150 стабилни отношения. След като изследва 3375 фейсбук потребители той стига до извода, че 4,1 на сто от техните приятели в социалната мрежа са надеждни, а 13,6 на сто изразяват подкрепа и съчувствие по време на "емоционална криза". Така че освободете се от излишните контакти, за да имате по-здравословна комуникация във фейсбук.

4. Снимки на детето ви или по-млад член на семейството

Виктория Наш, директор н Оксфордския интернет институт, поставя много добър въпрос на темата.

"Какъв тип информация ще искат да видят децата ви за себе си онлайн, когато станат по-големи?"

5. И да продължим - махнете информацията за това къде детето ви ходи на училище

Статистиката сочи, че броят на регистрираните сексуални посегателства над деца расте. Последното нещо, което искате е, да дадете информация на сексуален насилник къде може да открие детето ви.

6. Къде се намирате

Приложения за локацията ви има само на Android или iPhone. През 2015 г. TechCrunch изнася данни, че над 500 млн. потребители влизат във фейсбук само през телефоните си. Това означава, че местоположението ви в този случай лесно може да бъде открито и някой, който иска да ви навреди, да ни намери без проблем.

7. Шефът ви е приятел във фейсбук

Това е класика в жанра. Фейсбук е социална мрежа и в този смисъл там общувате много по-неформално. Но шефът ви лесно може да разгледа какво публикувате на стената си и да получи информация, която не искате да споделяте на работа. Представете си, ако недоволствате от поста, който заемате или задълженията си.

8. Спрете да тагвате къде се намирате

Хората често забравят, че като се тагват от къщи, това на практика дава точния им адрес.

9. Както и къде и кога отивате на почивка

Според финансовия сайт  This is Money, хора, които са ограбени, докато са били на почивка, може да не получат компенсации от застраховките си, ако са публикували плановете си къде и кога ще ходят в социалните мрежи.

10. Дали сте обвързан, женен и т.н

Ако искате да отпразнувате появата на нова любов, не го правете във фейсбук.

11. Детайли за кредитна ви карта

Никога. Това е много лоша идея.

12. Снимки на бордовата ви карта

Снимка на бордовата ви карта често е начин да се похвалите къде отивате, но не ставайте глупави. Баркодът на картата е уникален и може да се използва, за да се намерят подробностите, които сте дали на авиокомпанията, когато сте купували билета си.