Преди малко повече от година бе поставен бюст на Кристиано Роналдо на летището на родното му място - о-в Мадейра, Португалия. Аерогарата получи името на 5-кратния носител на "Златната топка".

Работата на скулптора Емануел Сантос обаче беше подложена на унищожителна критика и дебелашки шеги от страна на фенове, журналисти, футболни хора... Роналдо бил хем кривоглед, хем разноглед - това е нещо като събирателна оценка за бюста, на откриването на който присъства самият Кристиано, а също така президентът и премиерът на иберийската страна.

Година по-късно бюстът бе подменен с нов, дело на същия творец. Този път нямаше церемония. Не е ясно дали самият №7 е бил недоволен от първообраза и е предизвикал промяна.

Първият бюст на Роналдо (вляво) и вторият.

Официалната информация гласи, че популярният спортен сайт "Блийчър рипорт" е предизвикал Сантос да направи корекции. Въпросът сега е дали новият Роналдо изглежда по-добре от предишния?

"Много е добър, не скромничи излишно Емануел Сантос пред "Блийчър рипорт". - Ако не бях направил първия така, както го направих, щеше да бъде забравен много отдавна. Така че понякога е необходимо човек да подходи смело срещу установените норми, за да въздейства. Имаше хора, които отправиха негативни коментари, но и такива, които оцениха работата ми. През това време научих, че независимо как гледат някои хора, има достатъчно, които ни дават сила."

Критикът на в. "Гардиън" Еди Франкел нарича новия бюст "страшен". Мненията в социалните мрежи са различни. Някои казват, че втората работа на Сантос изглежда по-добре от първата, но пък много далече от лицето на Кристиано Роналдо.

Според други скулпторът този път се е справил по-добре.