Паметник, с който да се почете паметта на първия човек, излетял в космоса, разбуни духовете в сръбската столица Белград. Причината - странните пропорции на творбата. Бюстът на Юрий Гагарин беше поръчан от градския съвет миналата година и беше поставен на улица, която носи неговото име, съобщава Би Би Си.

Той обаче изглежда особено - много малка глава на огромен пиедестал. Реакциите бяха повече от негативни.

"Единственият начин да видите мъничкия бюст е да го гледате от небето", пише сайтът Noizz.

Сред първите, които забелязаха, че нещо не е съвсем наред с паметника, беше намиращият се в Белград туитър акаунт @Cenzura. Там беше публикувана снимка на бюст-паметника с единствен коментар: "О, не".

В социалните медии потребителите масово се забавляват със странния паметник. В един пост в туитър един от тях предположи, че специалният дизаин е за да се противодейства на ветровитото време в Белград. "Така вероятно няма да го издуха вятърът", написа той. Според друго предположение авторите на творбата са били разтревожени от местната престъпност: "Според мен причините са практични - за да предотвратят кражбата му".

Много обаче се и гневят и смятат, че това е подигравка с Гагарин, който излезе в орбита около Земята на 12 април 1961 г. "Това е скандал и обида", са част от мненията в туитър.