Президентът Доналд Търмп заяви, че ще вземе решение как да отвърне на предполагаемата химическа атака в Сирия до 48 часа, съобщава „Гардиън“. Той допълни, че САЩ не могат да позволят „подобни жестокости“ и „нямат огромни съмнения“ за това кой стои зад нападението над сирийския град Дума в събота. Тогава загинаха 42-ма души, стотици други бяха ранени.

„Ако е Русия, ако е Сирия, ако е Иран, или всичките те заедно, много скоро ще разберем истината...Това е зверско, това е ужасно. Не е хуманно да продължим да позволяваме това да се случва“, беше категоричен Тръмп.

Тръмп за първи път лично осъди нападението в Сирия. Той допълни, че ще проведе среща с екипа си за национална сигурност, за да се установи кой е отговорен за атаката. Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис не изключи възможността за военна намеса от страна на Вашингтон, ако категорично се установи използването на химическо оръжие срещу цивилни сирийски граждани.

„Първо, трябва да разберем защо химическото оръжие все още се използва във войната в Сирия, тъй като Русия трябваше да е гарант за пълното му премахване,“ коментира той, цитиран от „Ройтерс“.

В неделя лидерът на Белия дом обсъди с френския президент Еманюел Макрон възможно сътрудничество между двете държави, за да се предотврати използването на химическо оръжие срещу мирното население в Сирия в бъдеще.

Заявлението на Тръмп идва преди предстоящото заседание на Съвета за сигурност на ООН, където Русия най-вероятно ще бъде обвинена от САЩ и техните съюзници за подкрепата си за сирийските власти. Москва продължава да твърди, че няма доказателства за използването на химическо оръжие в атаката на Дума, въпреки многобройните доказателства за противното и свидетелствата на местни лекари. Руският външен министър Сергей Лавров коментира:

„Нашите военни специалисти посетиха мястото и не намериха следи от хлор или други химически вещества, които да са използвани срещу цивилни лица.“

По-рано днес Кремъл обвини Израел за нарастващото напрежение в Сирия, след като сирийска военна база бе бомбардирана от два самолета F-15 на израелската армия.