Иранският президент Хасан Рохани заяви днес, че Доналд Тръмп "ще съжалява", ако се изтегли от ядрената сделка с Иран, предаде агенция Ройтерс. Той също така предупреди, че отговорът на Техеран ще бъде по-остър, отколкото Тръмп предполага.

Американските санкции срещу Иран бяха вдигнати през 2015 г. съгласно Съвместния всеобхватен план за действие (Joint Comprehensive Plan of Action - JCPOA), сключен между петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Франция), както и Германия и Иран. Сделката наложи органичения върху иранските запаси на уран и възможността на правителството да ги използва за ядрени оръжия. Но Техеран все още може да разработва ядрени технологии за производството на енергия и научни изследвания.

По-рано тази година Тръмп съобщи, че ако до 12 май европейските сили не "поправят ужасните недостатъци" на договора, САЩ  ще възобнови санкциите срещу Иран, припомня Ройтерс. Американският президент заплаши, че ако няма напредък с преговорите, САЩ ще се изтеглят от сделката, сключена в мандата на Обама, по-рано.

В отговор на враждебното поведение от страна на Тръмп Рохани бе категоричен:

„Планът не може да бъде разклатен от такива турсове. Иран няма да наруши ядреното споразумение, но ако САЩ се оттеглят от сделката, те със сигурност ще съжаляват. Нашият отговор ще бъде по-силен, отколкото те си представят, и те ще го видят до седмица.“

Рохани също така заяви, че ядрената индустрия на страната се развива с все по-бързи темпове. Иранското правителсвто предупреди, че може да засили обогатяването на уран до 20 процента в кратък срок, ако САЩ се оттегли от споразумението. Обогатяването на уран до 20 процента е над допустимото количество, но не е достатъчно за създаването на ядрено оръжие, предава Бюлетинът по ядрени науки.