По искане на Съединените щати в Добрич беше арестуван 29-годишният Желяз Андреев. Той е сред единайсетте души, обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Сред тях има още четирима българи - Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев. Максималната присъда, която би могъл да получи Андреев от американското правосъдие, е 20 години затвор.

Престъпленията, в които е обвинен в САЩ, отговарят на контрабанда и измама по българското законодателство.

Очаква се Окръжна прокуратура-Добрич да поиска удължаване на ареста му със 60 дни. 72-часовата мярка на Андреев изтича утре в 10 часа сутринта. В четвъртък, 12 април, пред Съдебната палата се организира протест срещу евентуалното екстрадиране на Андреев в Съединените щати. 

Ето какво пише в документа от Министерството на правосъдието на САЩ, който според близки на Желяз Андреев му е показан при ареста.

В какво всъщност са обвинени те?

През март 2017 г. прокуратурата Маями задържа братята Али и Араш Каби и тяхната сестра Марджан. Те са обвинени, че изнасят забранени стоки за Сирия в нарушение на търговското ембарго.

Самолетните части са доставяни от САЩ до София и Дубай, а след това реекспортирани до Сирия.

Али Каби ръководи българския офис на регистрираната в Маями AW Tronics. Управител на клона в София е Араш Каби. Компанията се занимава с експорт на самолетни части. Марджан Каби, експерт "Продажби" на AW Tronics, е подавала неистинна информация на федерални агенции с цел да прикрие сделките със Syrian Air. Тримата са "насърчавали служителите си, които съзнателно са продавали забранени стоки на сирийските авиолинии". Те от своя страна са съучастници на режима на президента Башар Асад, твърди американската прокуратура.

През декември 2017 г. братята Каби и сестра им се признават за виновни и са осъдени съответно: Али и Араш на по 2 години, а Марджан на 13 месеца затвор.

Петимата българи са работили в кол център на компанията в София.

Компанията изнася стоки с двойна употреба (за цивилни и военни цели) и така нарушава Международния закон за спешни икономически правомощия (IEEPA, който дава на президента на САЩ възможност да регулира търговията при наличие на заплаха за националната сигурност - б.р.), Административните регулации за износ (EAR) и Регламента за санкциониране на международния тероризъм, се твърди в прессъобщението на американското правосъдно министерство.

Стоките са продавани на Сирийските арабски авиолинии (Syrian Air), които са под санкции от американското финансово министерство. Причината е, че са доставяли оръжия и амуниции в Сирия съвместно с "Хизбула" и Иранската революционна гвардия.

Освен това те са обвинени в подаване на фалшива информация и пране на пари.

На 5 март 2014 г. една от пратките била спряна от американските митнически власти, които прихващат размяна на имейли между собствениците на AW Tronics и мениджъри на софийския офис на фирмата. В него Марджан Каби казва, че "нищо няма да бъде доставено до клиенти в Близкия изток от офиса в САЩ".

"Трябва да изпращаме до България и тогава до клиенти от държави като Израел, Ирак, ОАЕ, Сирия, Саудитска Арабия, Либия, Йемен, Кувейт и т.н. Наши пратки са били спрени от митниците и граничния контрол", пише в имейла, цитиран от "Дневник". "Имаме и други случаи със същия клиент."

Става дума за общо седем доставки за самолети Airbus и френските самолети ATR.

Майката на обвинения, Мариела Денчева, заяви по БНР, че не трябва да се допуска синът ѝ да бъде екстрадиран:

"Най-важното е адекватна адвокатска намеса и подкрепа от обществото", каза тя.

Все още не е насрочена датата за делото срещу Желяз Андреев, заяви адвокатът му Боян Лимберов, който едва днес беше допуснат да се срещне с клиента си. В интервю за националното радио той посочи:

"Обвинението срещу Желяз Андреев, поне по това, което е записано в постановлението за задържане от ВКП, е за това, че той е контрабандист и че е заговарял срещу САЩ".

Адв. Лимберов съобщи по-рано, че е подал жалба в Административния съд в Добрич за това, че не е допуснат през почивните дни до клиента си, което определи като нарушение не само на законите, а и на Конституцията, където е уредено неприкосновеността на срещата между задържаното лице и неговия защитник.

Адвокатът каза още, че клиентът му е в добро състояние:

"Силно момче е, но той в момента живее с мисълта, че 20 години ще лежи в затвор в САЩ. … Той не знае в какво точно е обвинен, тъй като документите от САЩ не са в нас. Желяз е работил на компютър. Никога не е излизал от България, още по-малко е превеждал стоки през граница или нещо подобно. Неговата длъжност е най-близка до служител в кол център. Той е свързвал работодателя си с оферти за неговите клиенти. На него му е казвано - изпрати тази оферта за един кой си клиент на тази цена. Той по телефона или имейл е правил каквото му се нареди. Това е! Не мисля, че е правил нещо нередно, не мисля, че си е давал сметка, че е правил нещо нередно, просто защото то не е. По нашите закони – това, което той е правил, не е престъпно. Той има сключен трудов договор, като фирмата е българска“.