Руската рубла преживя днес още по-голям срив и падна с повече от 1 процент, предаде Ройтерс.

В 7,20 часа по Гринуич (10,20 часа московско и българско време) 1 долар се разменяше срещу 61,37 рубли, а 1 евро - срещу 75,70.

Курсът на рублата понесе вчера най-големия дневен спад от над три години, а акциите на водещи руски компании се сринаха. Това се случи, след като инвеститорите реагираха на новите санкции, наложени от САЩ срещу някои от най-големите руски магнати.

Санкциите бяха обявени на 6 април и са насочени към длъжностни лица и бизнесмени от най-близкия кръг на президента Владимир Путин. Мерките са в отговор на предполагаемата руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Последиците могат да застрашат крехкото възстановяване на руската икономика, която едва започна да се съживява след вълната от санкции, обявени заради анексията на Крим през 2014 г. и конфликта в Източна Украйна.

Акциите на двете най-големи руски банки - Сбербанк и ВТБ, поевтиняха съответно със 17,3 на сто и 9,1%.

Държавната Сбербанк традиционно се възприема като барометър за цялостното състояние на руската икономика, отбелязва Ройтерс.

На фондовия пазар акциите на компаниите на алуминиевия магнат Олег Дерипаска загубиха над половината от стойността си. Това стана, след като той също попадна под американски санкции заедно с още шестима олигарси. Санкционирани бяха и компаниите им.