Гол във вратата на България по време на световното в Мексико през 1986 г. стана №1 в историята на мондиалите в анкета сред фенове, организирана от ФИФА. 

На 15 юни 1986 г. домакините и "лъвовете" играха осминафинал пред около 115 000 зрители на стадион "Ацтека" в Мексико сити. В 34-ата минута Мануел Негрете с акробатично изпълнена странична "ножица" порази вратата ни за 1:0. В 61-ата Сервин фиксира крайното 2:0 и мексиканците продължиха напред, а нашите отпаднаха.

За попадението на Негрете са гласували най-много хора на официалната страница на ФИФА във фейсбук в периода 31 март - 9 април. Това изненада мнозина и вече от часове вървят дискусии по социални мрежи и форуми. Като за всяка класация има доволни и недоволни. Втората група сякаш е по-голяма.

Няма спор, че голът е страхотен, подобно изпълнение се вижда рядко. Не е толкова известен. На въпросния мондиал Диего Марадона вкара гол във вратата на Англия, считан от мнозина за №1. №10 тръгна с топката зад центъра и навърза половината отбор на Англия, преди да търкулне топката в мрежата за 2:0 (четвъртфиналът свърши 2:1).

Шокиращо обаче изпълнението на Дон Диего не е в топ 8. Според специалисти дял за това може би има първият гол на Марадона във вратата на Питър Шилтън - с ръка, наречена Божията.

Ето и челната осмица на класацията на ФИФА:

1. Мануел Негрете срещу България, "Мексико '86"

2. Едер (Бразилия) срещу СССР, "Испания '82"

3. Хамес Родригес (Колумбия) срещу Уругвай, "Бразилия 2014"

4. Едмилсон (Бразилия) срещу Коста Рика, "Южна Корея и Япония 2002"

5. Денис Беркамп (Холандия) срещу Аржентина, "Франция '98"

6. Джовани ван Бронкхорст (Холандия) срещу Уругвай, "Южна Африка 2010"

7. Роналдиньо (Бразилия) срещу Англия, "Южна Корея и Япония 2002"

8. Теофило Кубиляс (Перу) срещу срещу Шотрландия, "Аржентина '78"

Вижда се, че листата се доминира от шедьоври на латиноамериканци и холандци. Във видеата по-горе можете да си припомните първите три гола в класацията.