За да дишаме по-добър въздух трябва да променим навиците си. Такъв извод направи екоминистърът Нено Димов след днешната среща в София на министрите на ЕС по околната среда и еврокомисаря Кармену Вела. Форумът продължава и утре.

През първия ден дебатите бяха съсредоточени върху защитата на човешкото здраве и околната среда и възможните решения, които биха подобрили качеството на атмосферния въздух. "Замърсяването на въздуха е сериозен екологичен и социален проблем, който поставя много предизвикателства, свързани с управлението и намаляването на вредното въздействие на замърсителите. Това е въпрос, който се нуждае от разглеждане, тъй като пред него са изправени както отделните държави, така и ЕС като цяло", посочват от българското председателство.

Европейската комисия заплаши със съд 9 държави от ЕС заради лошото качество на въздуха. През януари Вела се срещна с екоминистрите на тези страни и им даде срок от само седмица да представят спешни мерки срещу замърсяването. България не беше поканена на срещата, защото срещу страната ни вече има решение на Съда на Европейския съюз за системно неспазване на допустимите стойности на замърсяване на въздуха с финни прахови частици.

Днес от думите на Вела се разбра, че ЕК не е доволна от набелязаните мерки и иска допълнителни такива. Нено Димов пък посочи, че България е изпратила своя план за подобряването на качеството на въздуха през март. Той е опит да избегнем сериозни финансови санкции.

"Европейската комисия вече прави много за качеството на въздуха. Подкрепяме членките за постигане на стандартите, оказваме и финансова подкрепа. 1,9 милиарда евро са заделени за изпълнение на законодателството за подобряване на качеството на въздуха. В 9 страни не сме доволни от мерките и очакваме от тях допълнителни мерки. Казахме им го през януари, сега чакаме да видим мерките", посочи Вела в отговор на журналистически въпрос.

"Промяната, която трябва да се случи, е и в промяна на нашия начин на мислене.  Трябва да се откажем от определени свои навици и да ги заменим с други. През 90-те имаше много опозиция за изтеглянето на оловния бензин. Сега никой не си спомня за този проблем. За съжаление, май и електромобилите ще ги вкараме от Западна Европа", допълни Нено Димов.

Вела призна, че качеството на въздуха е и социален проблем. Има го и в България - у нас масово се карат стари коли, предимно внос от Западна Европа.

"Има около 400 000 случая на преждевременна смърт, които се дължат на лошо качество на въздуха. Има и огромен брой хронични заболявания. Това е и бюджетен въпрос на страните-членки. Има хора и то в този регион, които не могат да си позволят нови коли. Очевидно трябва да се предприемат мерки от съответните държави, за да не влизат на тяхна територия коли, които не са екологично преоборудвани", посочи Вела.

От в. "Труд" се опитаха да зададат въпрос-декларация, свързан с Национален парк "Пирин". Както Клуб Z писа, за времето в което екоминистрите на ЕС заседават в София, са предвидени протести, организирани от коалиция "За да остане природа в България". Протестиращите настояват за отмяна на решението на правителството за промени в плана за управление на парка, с които се разрешава ново ски строителство, както и с искане за оставките на министрите Нено Димов и вицепремиера Валери Симеонов, двигатели на промените.

От вестника, защитник на противната теза, попитаха защо екокоалицията се финансирала приоритетно, докога ще спира развитието на региона и ще отговори ли Вела на сигнал от главния редактор Петьо Блъсков за шефа на отдел в Главна дирекция "Околна среда" на ЕК Никола Нотаро. Преди месеци вестникът "сезира" със снимка еврокомисаря, че Нотаро се е срещал с еколози в заведение в София и го обвиниха в лобизъм.

Тогава еколозите коментираха пред Клуб Z, че Нотаро, който по това време имаше работни срещи, в т.ч. с екоминистерството, се е съгласил на среща и с българските природозащитници, защото те били изключени от дискусиите в МОСВ. Срещата се е състояла в заведение близо до сградата на МОСВ, а снимката е била направена от служителка на ведомството, твърдят те.

Въпросът на вестника за Нотаро не бе удостоен с отговор. А що се отнася до Пирин Вела посочи само:

"ЕК не участва в плановете за застрояване на такива зони, това е в компетенцията на членките. ЕК не е открила засега нарушаване на европейското законодателство, но ще продължи да следи".

Нено Димов пресече по-нататъшни въпроси, отбелязвайки, че казусът "Пирин" е национален проблем, а темата на сегашната дискусия е чистотата на въздуха и касае всички 28 страни-членки на ЕС.