Транзитът на газ през Украйна може да се запази в определен обем - 10-15 милиарда кубически метра на година, съобщи шефът на руската държавна компания "Газпром" Алексей Милер, цитиран от пресслужбата на концерна. През Украйна преминава близо една четвърт от транзита на руски газ за Европа.

В същото Милер отбеляза, че Украйна в този случай ще трябва да оправдае икономическата осъществимост на нов транзитен договор. Според него "Газпром" никога не е изразявал намерение да се откаже напълно от украинския транзит.

"Но руската ресурсна база се премества на север, а в централния газопреносен коридор просто няма да има ресурси, необходими за предишните обеми", обясни Милер.

Само преди ден германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Германия смята за необходимо да бъде запазен транзитът на руски газ през украинската територия. Тя добави, че е необходимо да се вземе предвид "политическия компонент на този въпрос".

Меркел заяви, че газопроводът "Северен поток -2“ не може да бъде изграден, ако Украйна загуби важността си на транзитна държава на газ за Европа, съобщи Politico.

"Северен поток-2“ няма да бъде възможен без изясняване на бъдещата транзитна роля на Украйна“, заяви Меркел пред журналисти в Берлин след срещата си с украинския президент Петро Порошенко. Тя допълни, че е представила същото послание и пред руския президент Владимир Путин. "Това не е само икономически проблем, но има и политически измерения“, допълни тя.

През 2009 г. "Газпром" и "Нафтогаз" сключиха два договора - за доставки на газ за Украйна и транзит на руски газ до Европа през украинска територия. Компаниите преговарят за прекратяване на договорите, съобщи руската страна.