"Демократична България" - това е името, под което партиите ДСБ и "Да, България" ще скрепят в коалиция едногодишното си сътрудничество, започнало наново след провала на обединението им преди последните парламентарни избори. Третата формация в новата коалиция е партия "Зелените". Официалният старт ще бъде даден в четвъртък в София, а в обединението ще участват и нечленуващи в отделните партии в него представители на демократичната общност.

Очаква се новата коалиция да бъде подписана за няколко предстоящи избори. "Демократите" - под този домейн ще "живее" обединението в интернет, когато стане готов новият сайт. Продължават да работят и с формациите ДЕОС и БЗНС, въпреки че под документа за новата коалиция абревиатурите засега ще липсват. Двете формации участваха в общите политически позиции, с които т.нар. демократична общност излизаше в продължение на повече от половин година по актуални обществени теми. Причина ДЕОС и БЗНС да не се присъединяват на първия етап са текущи вътрешнопартийни процедури в двете формации, твърдят източници от обединението.

Първата стъпка, която ще обяви "Демократична България" в четвъртък, е създаването на експертен екип за управленски алтернативи. Всеки от хората в този екип ще се занимава в определена секторна политика. 

В експертната политическа работа по конкретни теми ще се включат лидерите на "Да, България" Христо Иванов и на ДСБ Атанас Атанасов. Иванов - в качеството си и на бивш правосъден министър, поема работата в сектор "Правосъдие", а Атанасов - бивш шеф на контраразузнаването и политик с дългогодишен опит - сектор "Вътрешна сигурност", научи Клуб Z преди официалното обявяване на коалицията. 

За външната политика отговорник в експертния екип за алтернативни политики вероятно ще е дипломатът Стефан Тафров. Отбраната се очаква да бъде поверена на представителя на Атлантическия съвет Велизар Шаламанов. "Зелените" закономерно ще получат работата в сектор "Опазване на околната среда". Според източници от новата коалиция бившите депутати от десницата Мартин Димитров и Петър Славов - и двамата оглавяваха класациите по свършена работа сред всички 240 депутати в 43-тия парламент, ще поемат ресорите съответно "Икономика и енергетика" и "Администрация и административна реформа".

Антоанета Цонева от екипа на "Да, България" вероятно ще е човекът, който ще отговаря за работата с българските общности в чужбина - приоритет на различните част и от обединението от години, откакто се води битка и за избирателните им права, и за електронно гласуване, и за приобщаване на тези общности към политическите процеси у нас. 

Очаква се в експертния екип на коалицията да е и Емил Георгиев, който бе едно от лицата на ДЕОС. Самата партия има събрание в неделя, на което ще се вземат решения за бъдещето й, но участието на кадри в новия проект не е под въпрос.

В експертния екип за политически алтернативи се очаква да бъдат обявени и имената на други популярни специалисти, част от демократичната общност, които обаче ще станат известни в четвъртък.

До обединението се стигна, след като на парламентарния вот през 2017 г. "Да, България" реши да се яви на изборите в коалиция под същото име със "Зелените" и ДЕОС. ДСБ участва във вота във формат "Нова република", но с това явяване двете останаха под 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание. През февруари тази година от "Да, България" дадоха мандат на Христо Иванов и ръководството да се върви към коалиция с ДСБ и други партии. Атанас Атанасов и ръководството на ДСБ получи мандат за създаване на траен политически съюз с "Да, България", в който да влязат и други партии, през март.

Първата политическа заявка на бъдещото обединение пък бе обявяването на платформата "Български манифест за Европа" още през ноември 2017 г. Тогава и БЗНС на Николай Ненчев стана поредната формация, напуснала Реформаторския блок, а самият Ненчев се присъедини към манифеста, след който партиите от т.нар. демократична общност започнаха да излизат с общи политически декларации.

Какво се случва в Реформаторския блок

Очаква се в края на седмицата поредната партия да напусне Реформаторския блок официално. Движение "България на гражданите" - формацията, създадена от Меглена Кунева, обяви преди месец ултиматум на останалите в Блока - СДС и БНД, да заявят ясна опозиционна линия спрямо ГЕРБ и настоящото управление, за да остане форматът цял. Това обаче не се случи в рамките на дадения месец време от новия председател на ДБГ Димитър Делчев. Самият той смята, че партията трябва да търси дясна коалиция.

СДС ще решава на 17 април бъдещето си. Не е изключено част от Националния съвет да поиска оставката на Божидар Лукарски. Самият той пък от месеци говори за "консервативно-патриотичен курс" и е обществена тайна, че разговори се водят и с НФСБ на вицепремиера Валери Симеонов. Част от седесарите обаче предпочитат вариант да се търси отново дясно обединение с ДСБ и останалите формации от демократичната общност.

Неотдавна и "Глас народен" се оттегли от общите си действия с Реформаторския блок и това, което остана от него.