Преминахме чертата с изтезанията след 11 септември 2001 г., призна президентът Обама в опит да се извини за насилието в затворите над заподозрени атентатори. 

САЩ направиха някои неща, които бяха неправилни, деликатно обясни господарят на Белия дом.

"Тези неща противоречат на нашите ценности", отбеляза Обама. "Но трябва да се има предвид, че служителите на военните и разузнавателните ведомства работят под колосално напрежение и са истински патриоти", добави той.

"Характерът на една страна се определя не когато нещата са прости, а в моментите, когато е трудно. Когато взехме участие в тези изтезания, ние преминахме чертата. Длъжни сме да разберем това и да го приемем. И като държава сме длъжни да носим нашата отговорност, за да не се повтори това в бъдеще", подчерта Обама.

Президентът припомни за оправдание колко много са били наплашени американците след атентатите и срутването на кулите близнаци в Манхатън на 11 септември 2001 г. Обама отбеляза и че има пълно доверие в настоящия директор на ЦРУ Джон Бренан, чието ведомство вече поднесе извиненията си за разпитване на заподозрени в тероризъм чрез "неприемливи методи".

Гуантанамо е място за особено жестоки мъчения.

Още в първия си работен ден от първия си мандат като президент Обама обяви, че ще закрие военния затвор в базата в Гуантанамо. От тогава изминаха повече от 5 години, но зандана, прочул се с мъченията над затворниците, продължава да работи.