Приятели, на 12.04., четвъртък, от 18:00 часа ще се съберем пред Съдебната палата в София, за да попречим на това един невинен човек да бъде екстрадиран в САЩ по абсурдни обвинения само защото си е изпълнявал работните задължения.

Това е насловът на събитието, организирано в подкрепа на добричлията Желяз Андреев, който е в екстрадиционна процедура по искане на прокуратурата в Маями, Флорида.

Нека се обединим и подкрепим Желяз и справедливостта!, пишат още организаторите.

Паралелно събиране ще има и пред съдебната палата на Добрич - където днес магистратите решават за постоянния арест на младия мъж, а в последните часове се появи и събитие - протест пред българското посолоство в Лондон.

Както Клуб Z писа, младият мъж работел с още българи в софийския офис на регистрираната в Маями фирма AW-Tronics. Компанията обаче е търгувала със стоки с възможна двойна употреба със Сирия и в частност - самолетни части за авиолиниите Syrian Air. Американската прокуратура твърди, че фирмата е подавала неистинна информация на федерални агенции с цел да прикрие сделките със Syrian Air, а тримата шефове са "насърчавали служителите си, които съзнателно са продавали забранени стоки на сирийските авиолинии". Те от своя страна са съучастници на режима на президента Башар Асад, смятат обвинителите зад Океана.

Вчера говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова каза, че Андреев освен другото е търсен от Интерпол с червена бюлетина (нищо че го няма в публичния масив на организацията - това не е задължително, б.р.).

Социалните мрежи оказват бурна и, общо взето, доста едностранчива подкрепа на добричлията. Общността "Да спрем екстрадирането на Желяз" вече има над 2500 последователи.

"Възмутен съм от дъното на душата ми!

На всеки от нас може да се случи подобна гадост!

А най-гадното е, че нашите продажни гъ***изци от последните правителства от 2007 до днес ни продават на САЩ както им скимне", пише фейсбук потребтелят Иван Илиев Радичев.

Неговият принос освен това е и петиция за денонсиране на споразумението за екстрадиция между България и САЩ. В нея се апелира: "Нека се подкрепяме като народ и дори някой от нас да е съгрешил (?!) да остане тук и да бъде съден в собствената си държава по собствените и закони!" До днес ранен следобед тя беше събрали скромните 43 подписа.

Предлага се да се търси помощта срещу екстрадиционната процедура на САЩ дори от... омбудсмана Мая Манолова:

Да пуснем едно писмо до омбудсман! e-mail: press@ombudsman.bg

А кои са "лошите" е повече от ясно:

Ама за какви се мислят тези американци ? Нека сложат и на нас ембарго. И без това всичко тук е китайско освен скъпия американски ток.

На фейсбук страницата се срещат и по-хладни и разумни гласове:

Tatyana Tzakova

Американски стоки, подлежащи на лицензионен режим, не могат да бъдат реекспортирани към трета страна. Отговорни за това са офицерите на компанията, собствениците се опитват да си измият ръцете. Вместо такива безсмислени протести наемете адвокат, който има лиценз за съответния щат и е специалист по ITAR. От 2014 г. Сирия е в листата на ембарговите държави за САЩ.

Днес съдът в Добрич ще обсъди дали да удължи прокурорската мярка задържане под стража, след като около 10 ч. тази сутрин изтичат предвидените по закон 72 часа.

Всъщност въпросът с вината на Андреев е въпрос по същество, който евентуално ще бъде разгледан някъде в бъдещето от американски съд, и на базата на това ще се произнесе присъда - осъдителна или оправдателна.

В момента Андреев е в процедура по най-обикновена екстрадиция, а справка със Закона за екстрадицията и ЕЗА посочва, че са твърде малко основанията, на които България може да откаже на чуждестранен партньор такава: най-често това става само ако "екстрадицията има за цел преследване или наказване на лицето на основания като раса, религия, гражданство, етническа принадлежност, пол, гражданско състояние или политически убеждения, или се прецени, че съществува риск положението на лицето да бъде утежнено поради някое от тези основания".

Също така, за да не го дадем, трябва да допуснем, че "лицето ще бъде подложено в молещата държава на насилие, изтезание или на жестоко, нечовешко или унизително наказание, или не са гарантирани правата му, свързани с наказателното производство и изпълнението на наказанието съгласно изискванията на международното право" - все основания, които трудно могат да бъдат приети.

Екстрадиции като цяло се отказват изключително рядко, по правило на държави, за които българският съд изразява съмнение, че там не се спазва върховенството на закона - да си спомним отказа на 2 инстанции да върнат на Турция Абдула Бююк или американския гражданин Ленард Хоменюк, когото не дадохме на Киргизстан.

Сутринта пък адвокат Марин Марковски отбеляза, че за да се екстрадира човек, трябва деянието да е престъпление и в двете страни (което е факт), но търговията със стоки с двойно предназначение за Сирия у нас не било такова. За фалшифициране на документи още не била пристигнала преписката.

До момента към 2600 души са се отбелязали, че "имат интерес" към софийския протест утре.