По повод ивента за протест срещу екстрадирането на момчето, търгувало със стоки с възможна двойна употреба, надявам се случаят да се разреши по най-добрия начин. Но и нека да се опитаме да си извадим няколко извода, за да не се повтаря ситуацията.

Та, редовните 21 точки:

1. Незнанието на законите не оправдава техния нарушител. Това не е моя идея. Идва още от Древен Рим. Нормалните държави процедират така.

2. Фактът, че една фирма е американска, не означава, че е перфектна. Същото важи за всички националности. Компаниите трябва да се преценяват по дейността й, по проектите, по моралния й кодекс. А не по географско разположение.

3. Има все пак изключения. Като военни зони например. Просто не приемайте работа за фирми, свързани с държави, където може да има проблем. Или, ако приемете, знайте, че си носите отговорността. И се пазете.

4. Това, че шефът ви е спуснал задача, не означава, че трябва задължително да я изпълните. Иначе може да ви накара да продавате наркотици, бели робини, бъбреци и други.

5. Да не забравяме, че нацистите и комунистите са се оправдавали, че не са знаели какво става в концлагерите. Били мислели, че изпращат семейства в трудови лагери.

6. Да, горното е пресилено. Но някои законодателства, особено американското, са ужасно стриктни по посока на възможна кооперация с терористи. Имайте го предвид.

7. Американците имат Патриотичен акт, който работи срещу тероризма в самите САЩ. Както и много закони срещу тероризма, които преследват всякакво сътрудничество с множество организации. Добре е да се знаят кои са те. Утре някой да не се учуди защо го арестуват за търговия с "Хизбула".

8. Светът вече е едно малко село. Т.е. не може да си заврем главите в пясъка и да не поглеждаме какво става отвъд дувара. Учете, четете, мислете, пак учете. Светът е това, което се случва, докато ние си мислим, че знаем всичко.

9. Идеята да браним някого само защото е БЪЛГАРИН не е добра. Не мога да браня например човек, който рита бабички по границата. Трябва да се бранят хора, които имат правилна кауза.

10. Месторождението е важно само за ПатрЕотите. То и затова им е толкова акълът. И затова са направили толкова много значими управленски решения.

11. Външнотърговската дейност е нещо сложно. И най-често е свързана с познаване на много международни и локални писани и неписани закони. Ако някой е решил, че от компютъра си в София, Добрич или който и да е друг град просто купува-продава, то леко е в грешка.

12. Учете и четете по дейността си. Особено като става въпрос за други държави. Всеки народ си има своята особеност. Своята религия. Своите табута. Научете ги, преди да ги спамите с оферти за каквото и да е.

13. Например ужасна идея е да се занимавате с финансови и банкови дейности в Близкия изток, ако не знаете, че съществува Ислямско банково дело (Islam banking). С неговите особености.

14. Концепцията „наше момче, заблудило се, объркало се, то вече няма да прави така“ работи при селския кмет. Или при общинския полицай. Светът работи по други закони.

15. Но, в противоречие на горното, винаги си търсете правата. Факт е, че администрацията мачка. Българската мачка. Какво остава за огромната американска администрация. И те мачкат. И те бъркат. Или се престарават. Както и англичаните, гърците, германците, руснаците, евреите, арабите и всички други. Няма географска обусловеност. Има администрация, която може да сгреши. Търсете си правата и протестирайте.

16. Още в самото начало, още в секундата, когато научите, че може и да има проблем, веднага започнете да действате. Момчето сега е арестувано, но е знаело за проблема от повече от година. Какво се е направило за тази година? Колко писма са изпратени на посланика, сенатори, прокурори, журналисти, министри? И тук, а и там? БЪЛГАРСКАТА идея за „снишаване, ега се размине“ беше добра до време. Сега светът е различен. Сега трябва да се действа.

17. Интернет дава измамна сигурност. Фактът, че имаме средства и възможност да извършим някаква дейност, невинаги е достатъчен. Трябва всеки ден да се стремим да си набавяме информация и нови познания, за да си вършим работата. Така е устроен светът.

18. От много месеци с колеги говорим, че България е в нова ситуация. Вече се внасят кризи от целия свят тук. Оправданието „Не гледам новини и не знам“ вече е равносилно на: „Ми то аз нямах идея, че не мога да я намушкам с ножа.“ Част сме от глобалния свят. С всички плюсове и минуси. Не можем да се скрием и да се изолираме. Въпреки че някои политици ни лъжат в тази посока. Просто трябва да се научим как да живеем в новия свят.

19. Има свестни чужденци, има скапани чужденци. Както и има свестни българи и скапани българи. Хората се определят не по рожденото си място, а по душата, която носят. По Категоричния императив, запечатан в съзнанието им. Не вярвайте на някого заради паспорта му. Вярвайте му заради действията му.

20. Свикнете, че трябва да използвате услугите на добри консултанти като адвокати, счетоводители, комуникационни експерти и други. Идеята, че само ще печелите от международните възможности, но няма да инвестирате в предпазване от международните проблеми, е наивна.

21. Не спирайте да се борите. Каквото и да стане. Всичко се променя, всичко е възможно. Не спирайте да опитвате. Само от вас си зависи. Не от политици, не от „държавата“, не от другите. Да, намерете съюзници, приятели, съмишленици. Не сте сами. Но всичко зависи от вас.

Пак казвам, не знам детайли за конкретния случай. Затова не давам оценка. Само се надявам нещата да се развият максимално добре и да се разбере истината.

За финал искам да повторя, че вече реалността е друга. Бъдещето дойде. В различна ситуация сме и няма как да се затворим зад стени и да се правим, че Големият Лош Свят не съществува. Колкото по-бързо приемем нуждата от учене и адаптация, толкова по-добре ще се напаснем към новата реалност. Не е лесно, знам. Но с малки стъпки се постига много.

Бъдете внимателни!

...

Коментарът е от фейсбук профила на Любомир Аламанов.