Изследователи от университета в Нант представиха първата 3D-отпечатана къща, в която ще живеят хора, разказва Ройтерс.

Те ще се нанесат в новата сграда през юни. Тя е дело на специалния робот BatiPrint3D, който първо създава двуслойна стена от специален полимер, а после я пълни с цимент. Материалът ще изолира ефективно къщата повече от век, изчисляват учените.

Началото на процеса на 3D печат.

Това става значително по-бързо и евтино от обичайното строителство. Основите са поставени от робота само в рамките на 18 дни. 

"Дали това е бъдещето? Това е едно решение и начин на строителство, който е интересен, защото създаваме къщата директно на място, и в добавка, благодарение на робота, можем да създадем стени с овални форми", обяснява Беноа Фуре, професор, работил по проекта.

Овалните стени имат много предимства в архитектурата, но досега вдигането им бе значително по-скъпо.

Къщата първо се ражда в компютърна програма... от която директно отива към робота.

Къщата е 95 квадратни метра, с 5 помещения. Новите обитатели ще са местно семейство, което е одобрено за социално жилище.

Освен метода на строене, в къщата има и други високи технологии - сензори, които ще отчитат чистотата на въздуха, влажността и температурата, както и такива, които анализират термалните свойства и харатеристики на сградата. Според изследователите тома ще спести на обитателите разходи за отопление.

Завършената къща.

Властите в Нант планират проекта да продължи с обществена сграда към общината и кооперация.