Окръжният съд в Добрич не уважи искането на прокуратурата за най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража", и реши да пусне 29-годишния Желяз Андреев с най-леката мярка "подписка".

Той бе задържан от полицията по искане на прокуратурата в Маями във връзка с разследване във Флорида срещу 11 души - сред тях и българи, - които са обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия.

Желяз 7 години не е сменил своята адресна регистрация и все още се води по постоянен адрес в Добрич, въпреки че от 4 години живее в София, установиха магистратите. Това бе и една от предпоставките да приемат, че няма опасност да се укрие или да извърши престъпление.

Прокуратурата искаше той да остане в ареста 60 дни, докато трае производството за екстрадирането му в САЩ. Съдът обаче му наложи най-леката мярка за неотклонение, докато трае производството по екстрадицията.

Пред съда той заяви, че не е посещавал САЩ, не е кандидатствал за американска виза и не е участвал в търговия със забранени стоки. Определението на съда не е окончателно и прокуратурата може да го протестира пред Апелативния съд във Варна.

Днешното производство пред добричкия съд касаеше само мярката за неотклонение. Съвсем друго е предстоящото на младия мъж екстрадиционно производство - когато ще се преценява дали да уважим искането за екстрадиция на САЩ. Трето е делото по същество - дали е извършил престъпленията, за които го обвиняват, което ще се гледа зад Океана.

След днешното решение приятелката на Желяз - Милена, съобщи, че насрочените протести в негова защита все пак ще се състоят, защото те не са срещу мярката, а срещу самото искане за екстрадиране.

„Радваме се. Очакваме да го прегърнем. Предстои ни истинската битка. Вярвам, че вярата ми няма да бъде сломена”, коментира още приятелката на Желяз Андреев.

Междувременно младият добричлия получи и политическа подкрепа от НФСБ. Оттам излязоха с декларация, в която категорично се настоява българските власти, включително съдебната, да защитят българския гражданин и да не се поддават на външен натиск, независимо откъде идва той. В декларацията се припомня, че към добричлията има повдигнато обвинение от прокуратурата във Флорида за участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия и за измама към САЩ.

От НФСБ са категорични, че „няма доказателства, че Андреев е нарушил ембарго върху Сирия, най-малкото защото такова ембарго България и дори Европа не е налагала. Няма доказателства, че Андреев е фалшифицирал документи. Няма доказателства, че Андреев е заговорничел срещу България или дори срещу САЩ. Няма доказателства, че Андреев е нарушил който и да било български закон."

От партията напомнят на българската прокуратура и Министерството на вътрешните работи, че по Конституция те са задължени да защитават българските закони и граждани, а не да се превиват под натиск на чужда държава.

„Желяз Андреев трябва да бъде освободен незабавно от ареста, където вече трети ден лежи невинен. Българският съд трябва да отсъди безпристрастно дали е редно един български гражданин да бъде екстрадиран в чужда държава по безпочвени, скалъпени и нелепи обвинения и без да е нарушил нито един български закон”, се казва в декларацията на НФСБ. 

Ето и пълния текст на написаното от формацията на вицепремиера Валери Симеонов:

"Националният изпълнителен комитет на „Национален фронт за спасение на България“ излезе с декларация, с която настоява българските власти, включително съдебната, да защитят нашия сънародник Желяз Андреев и да не се поддават на външен натиск, независимо откъде идва той.

От патриотичната партия припомнят, че на 7 април той бе задържан от МВР в родния му град Добрич заради искане от страна на САЩ за екстрадирането му. Към Желяз има повдигнато обвинение от прокуратурата във Флорида за участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия и за измама към Съединените американски щати.

В периода май 2013 г. – април 2016 г. Желяз е служител в отдел „Продажби“ в българския офис на американската компания АW-Trоnics. Той е назначен на изпитателен срок и негово пряко служебно задължение е да предлага авиационни части на авиокомпании и сервизни центрове за самолети и хеликоптери от различни държави, сред които и на сирийската авиокомпания Sуriаn аir, без да подозира, че подобни сделки могат да се окажат нарушение на ембаргото, наложено от САЩ на Сирия.

Сирийските авиолинии са включени в списъка от клиенти на АW-Trоnics, на които Андреев е длъжен да представи услугите на компанията. Изборът на кои клиенти да се представят услугите не е по желание на продавачите и съответно Андреев не е имал свободата да решава на кого да представи услугите на дружеството и на кого не.

Андреев е назначен на трудов договор по българското трудово законодателство с компания, регистрирана в България, с централен офис в САЩ. Той никога не е уведомяван, че работи по чуждо законодателство, и следователно не е действал със съзнанието, че нарушава закон, камо ли закон на чужда държава. Още повече че компанията не е предоставила инструктаж на служителите си кои клиенти са потенциално рискови нито по българското, нито по американското законодателство.

България и САЩ са подписали договор за екстрадиция, ратифициран от българските власти през 2008 г. Според закона обаче ”екстрадиция се допуска само когато деянието съставлява престъпление по българския закон и по закона на молещата държава”.

Към момента на извършените продажби (септември 2013 г. - февруари 2014 г.) нито България, нито ЕС са наложили такова ембарго към Сирия. Тоест деянието, за което прокуратурата във Флорида обвинява Желяз Андреев, не е престъпление нито по българското, нито по европейското законодателство и екстрадирането му е недопустимо!

 

Няма доказателства, че Андреев е нарушил ембарго върху Сирия, най-малкото защото такова ембарго България и дори Европа не е налагала.

 

Няма доказателства, че Андреев е фалшифицирал документи.

 

Няма доказателства, че Андреев е заговорничел срещу България или дори срещу САЩ.

Няма доказателства, че Андреев е нарушил който и да било български закон.

ПП „Национален фронт за спасение на България“ напомня на българската прокуратура и Министерството на вътрешните работи, че по Конституция те са задължени да защитават българските закони и граждани, а не да се превиват под натиск на чужда държава.

Желяз Андреев трябва да бъде освободен незабавно от ареста, където вече трети ден лежи невинен.

„Българският съд трябва да отсъди безпристрастно дали е редно един български гражданин да бъде екстрадиран в чужда държава по безпочвени, скалъпени и нелепи обвинения и без да е нарушил нито един български закон? Ние вярваме, че не е!” - завършва декларацията на НФСБ, подписана от нейния председател Валери Симеонов и заместниците му Данчо Хаджиев, Валентин Касабов и Борис Ячев.