От ЧЕЗ обявиха днес, че исканото от тях увеличение на тока за домакинствата е с 16,28 на сто, което е близо 3 стотинки на киловатчас.

Това стана малко, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви публично във Фейсбук отговора на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов на нейно запитване какви нови цени е поискало енергоразпределителното дружество от 1 юли. От отговора става ясно и че комппанията иска увеличение с 5% на дневната и с 51% на нощната тарифа. От чешкото дружество, което е обект на сделка по придобиване от пазарджишката компания "Инерком" уточниха, че процентът на исканото увеличение на цената за нощната тарифа е висок поради факта, че в момента я изкупуват от НЕК на по-висока цена.

Разкритията на Нинова

Корнелия Нинова намери нов повод да атакува продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България като разкри какво точно увеличение е поискала енергоразпределителната компания. Такова искане правят по закон всяка година всички енергодружества, в т.ч. и ЧЕЗ и въпреки че това намерение бе заявено още през февруари. Нинова е изпратила официално запитване до Иван Иванов какви са конкретните предложения на ЧЕЗ за скок в цените. Според нея те умишлено са били скрити.

Още на 28 февруари трите електроразпределителни дружества в България заявиха, че ще поискат нови цени на тока от 1 юли тази година. Следвайки законовите изисквания на чл.36а, ал. 1 от Закона за енергетиката, те обявиха намеренията си да подадат ценови заявления до КЕВР за промяна на цените на услугата "обществено снабдяване с електрическа енергия".

На 30 март бе обявено, че ЕВН и Енерго Про са внесли предложенията си.

Компанията, която доставя тока на Югоизточна България - ЕВН, предлага дневната електроенергия за домакинствата да бъде увеличена с 6.9%. Това прави от 0.17675 лева за киловатчас на 0.18899 лева без ДДС. Предложението им за поскъпване на нощния ток е 5.4% или от 0.10043 лева за киловатчас на 0.10586 лева.

Дружеството, което доставя ток в Североизточна България - Енерго Про, пък предлага средното увеличение за домакинствата да е с 5.5% процента, като увеличението е сметнато при сега действащите цени на НЕК. Предложенията се основават на разходите за оперативната дейност на "Електроразпределение Север" и "Енерго-Про продажби".

От ЧЕЗ пък обявиха на сайта си, че "в изпълнение на закона, "ЧЕЗ Разпределение България" АД обявява своето намерение да внесе не по-късно от 31 март 2018 г. в КЕВР заявление за промяна на цени на услугата "разпределение на електрическа енергия" за първата ценова година от петия регулаторен период, считано от 01.07.2018 г.".

Ще плати ли народът

Какви са разчетите на дружеството, Нинова първа показа днес. Иначе от отговора на Иван Иванов става ясно, че постъпилите заявления от "ЧЕЗ Разпределение" и "ЧЕЗ Електро" ще бъдат публикувани на сакта на КЕВР след заличаване на "чувствителна търговска информация и лични данни". Т.е. няма нищо тайно в тях.

"Стои ли правителството зад продажбата на ЧЕЗ България на Гинка Върбакова и народът ли ще плати сметката на задкулисието? Публикувам отговора на председателя на КЕВР Иван Иванов на мое писмо с питане какво увеличение на цената на тока за бита е поискано от "ЧЕЗ разпределение България" и "ЧЕЗ Електро България" от 01.07.2018. Обръщам внимание, че искането е от 30.03.2018 г. и досега е крито. Другите енергоразпределителни дружества обявиха официално исканията си. На многократните ни въпроси за ЧЕЗ бяха давани мъгляви отговори и бяхме обвинявани в лъжа, че ще има увеличение на цената на тока за хората. Ето я истината: ЧЕЗ ИСКАТ УВЕЛИЧЕНИЕ с 51% на нощната тарифа, с 35% на цената за достъп, с 34% на цената за пренос, с 5% на дневната тарифа. За сравнение: ЕВН са поискали увеличение на нощната с 5.4% , на дневната с 6,9%. "Енерго про" са поискали средно увеличение с 5.5%. Едните с 5%, ЧЕЗ с 51%. Защо ли? Ще плати ли народът и тази далавера на управляващите?", написа лидерът на БСП във Фейсбук.

Иван Иванов отговори задочно.

"Всички дружества искат повишение на цените на електроенергията, някои искат значително, други не до там. Няма да допуснем никакво значително увеличени. Няма никаква драма. Винаги регулаторът признава само тези разходи, които са абсолютно необходими. Нашите решения, консервативни по характер, защитават обществения интерес. Всички производители, както и електроразпределителните дружества, подадоха заявленията си за цени за електроенергия. Ще ги публикуваме в началото на следващата седмица, по всяка вероятност във вторник. На дружествата, които не са подали заявление, сме дали срок до понеделник", посочи председателят на КЕВР.

"По някои от показателите едно дружество иска по-голямо увеличение, по други друго. Няма никаква драма за българските потребители какво искат дружествата. За хората в България- за бита и бизнеса има значение какво решение ще вземе КЕВР", допълни той.

"Комисията ще вземе решение, за да защити обществения интерес", обеща Иванов.