Десетгодишно споразумение между Франция и Саудитска Арабия бе подписано на 10 април по време на посещението на принц Мохамед Бин Салман в Париж. Целта на договора е регионът Ал-Ула да се развие във важна туристическа атракция за страната. Областта е наситена с исторически паметници, сред които древният град Мада-ин Салех и монументалните набатейски гробници – първата находка в Саудитска Арабия, попаднала в списъка с културно наследство на ЮНЕСКО, съобщава The Art Newspaper.

С подписването на договора Франция се задължава да развие план за музеи, археологически разкопки, както и инфраструктурен план за региона – транспорт, хотели, образование, градско планиране и занаяти. Туристическият план е описан като „най-важният, виждан някога в Саудитска Арабия“, цената му не е официално потвърдена, но дипломатически източник, близък до сделката, потвърждава, че бюджетът може да надхвърли 20 млрд. щатски долара и ще бъде изцяло поет от арабската страна.

Мащабното начинание включва също и „музей от световна класа“ на арабската цивилизация и култура от Античността до съвременното изкуство на държавата, както и ресурсен център и университет. По думи на дипломатически източник, музеят ще е „два до три пъти по-голям от Лувъра в Абу Даби“. Според изследователи, точно филиалът на френския музей предизвиква интереса на принц Салман към развиването на мащабната идея именно от френска страна.

Президентът Еманюел Макрон възлага преговорите по проекта на Жерар Местрайе, директор на енергийната компания „Суец“. По информация на The Art Newspaper, Саудитска Арабия очаква от Франция също и построяването на музей на Набатейското царство и други племена, населявали региона преди появата на исляма.

Набатейското царство съществува от IV в. пр. Хр. до I в. сл. Хр. със столица Петра в южната част на Йордания и оставя след себе си внушителни паметници, издълбани в пясъчните скали на Мада-ин Салех. През 2003 г. група от френски и саудитски археолози започват разкопки на мястото, което било ключова спирка по пътя на търговци на подправки и аромати. През 2008-а областта е добавена в списъка с културно наследство на ЮНЕСКО. Набатейската писменост е предшественик на днешния арабски език.

Договорът между двете страни набляга на важността на запазването на околната среда, древните културни паметници и поминъка на местното население, при спазването в изследователската и научна работа на критерии като половото равноправие и свободата на словото, разкрива дипломатически източник, който добавя, че Франция смята да направи „всичко възможно в подкрепа на усилията на принц Салман да отвори своята страна към света“.

Междувременно в оазисите на Мада-ин Салех специалисти от френския Национален център за научни изследвания вече започнаха разкопки, които тепърва ще обхванат целия регион.

Площад Славейков