По света тя може би няма тази популярност, която скоро ще изпита в България. У нас книгата ѝ „Три ябълки паднаха от небето“ е истински феномен – това е едно от най-търсените заглавия на родния книжен пазар вече втора година след излизането на романа. И сега, след „трите ябълки“, у нас ще „падне“ и самата авторка, Нарине Абгарян. По покана на своите издатели, „Лабиринт“, тя пристига в България през септември, за да се срещне с читател(к)ите си в София, Пловдив, Стара Загора и Бургас.

Нарине Абгарян е най-четената писателка у нас за 2017-а, според статистиката на верига книжарници „Хеликон“, а „Три ябълки…“ стана Книга на годината.

„Ябълките“ разказват за Маран, полуизмислено арменско село. Животът там тече според местните обичаи, вярвания, символи и обреди. Главната героиня Анатолия, болна 58-годишна библиотекарка, е най-младият обитател на селото, която пропилява 18 години от живота си в безсмислен брак.

У нас „Три ябълки…“ бе последвана и от другите книги на Абгарян – „Манюня“ и „Хората, които са винаги с мен“. Преди да дойде авторката, ще излезе и още една нейна история: „Да живееш нататък“.

Нарине Абгарян е родена през 1971-а в Берд, Армения. Прекарва бедно детство, дъжавата е в тежка икономическа криза, обявява военно положение и е сполетяна от редица природни катаклизми. В по-трудните моменти Абгарян работи в чейндж бюро. През 1994-а заминава за Москва, където учи в Ереванския държавен лингвистичен университет.

Погрешно е диагностицирана с множествена склероза, след три години „лечение“ откриват грешката.

Твърди, че винаги е мечтаела да бъде писателка, има блог, който обновява сравнително често. Книгите си пише и издава на руски език. Налага си строг режим на писане – по пет часа всеки ден.

Издавана е във Франция и Прибалтика, а през 2016-а е почетен гост на Салона на книгата в Париж.

Нарине Абгарян изключително държи на корените си. Това е и основният мотив в книгите ѝ.

Трябва да се върнем там, откъдето сме тръгнали – казва тя. – Бях на 44, когато установих, че съм станала антиглобалистка. Иска ми се да затворя границите, така че всички да си стоят по родните места и да се завърнат към културните и историческите си корени. Към истинското си „аз”.“

С читателите си в България Нарине Абгарян ще се срещне на 3 и 4 септември в София, на 5 септември е в Пловдив, на 6-и в Стара Загора, а на 7-и в Бургас.

Площад Славейков.