Лидерът на „България без цензура“ (ББЦ) Николай Бареков се включи извънредно по телефона в предаването „Събуди се“ на Нова телевизия, след като неговите съпартийки Калина Крумова и Даниела Колева не успяха да защитят организацията от обвиненията за незаконно финансиране.

Преди дни „Протестна мрежа“ внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за парите на ББЦ. Данните са за дарение от 480 хиляди лева, което Бареков е направил на сдружение „България без цензура“, което пък е създало женска организация „Евромайки“. Партията обаче създава също женска организация със същото име - „Евромайки“. Според „Протестна мрежа“ така с парите от гражданското сдружение се извършва политическа дейност и се заобикаля закона, който ограничава даренията за партиите до 10 хиляди лева от едно лице. С тази схема Бареков е дарил 48 пъти над разрешената сума за политическия си проект.

Вместо да отговорят на въпроса дали са използвали тези пари за политическа дейност, лидерките на „Евромайки“ обвиниха медиите в целенасочена кампания срещу тях.

Защо не внесете сигнал до Цацаров Кой е виновникът, че народът ни е бос, гладен и беден“, попита риторично Даниела Колева.

Къде бяхте всички медии, когато ние правихме градивните неща, когато правихме кръгли маси за банки и бежанци“, попита и Калина Крумова.

Двете не отговориха на въпросите кой плаща мероприятията и офисите им – сдружението или партията, защото „ние не сме счетоводителки и деловодителки, ние отговаряме за друго“.

Объркването на двете дами предизвика лидерът им Николай Бареков да се обади и да поиска включване по телефона.

Когато ГЕРБ тръгна като гражданско сдружение, по същия начин се финансира. Кунева и тя така тръгна. Какво да направя, че законът е направен така. По 50 милиона лева отиват за субсидии на партиите, а когато някой дари пари за нова партия, всички се обединявате срещу нас“, каза Бареков.

Наред с признанието, че умишлено е заобиколил закона, Николай Бареков обвини „Протестна мрежа“, Яне Янев и Делян Пеевски, че „са в единен фронт срещу мен“ и водят „целенасочена кампания за очерняне“.