Прокуратурата не е протестирала пред втора инстанция акта, с който делото срещу бившия директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров е прекратено и върнато. Това става ясно от съобщение на спецсъда, след като казусът мина през него на 3 април, а сега изтече срокът за обжалване и протест.

Тогава Специализираният наказателен съд (СНС) прекрати съдебното производство и върна делото на Специализираната прокуратура.

След ефектна акция през 2016 г. на спецпрокуратурата Александров бе обвинен, че е мотивирал останалите трима подсъдими – Катерина Котева, Татяна Радева и Станислава Горанова – да участват в престъпен сговор. На 20 април тогава разследващите обявиха, че са разбили корупционна схема за източване на Фонда, а премиерът Бойко Борисов определи акцията като „избродирана“. Междувременно разследваните от осем станаха четирима.

На 500 страници обвинителният акт уличаваше Павел Александров и останалите подсъдими служители на Фонда в престъпен сговор за незаконно присвояване и неправомерно разходване на средства, за прехвърляне на задължения на фонда към НЗОК и за длъжностни престъпления.

Миналия август спецсъдът вече върна веднъж на поправителен прокуратурата заради противоречивост на обвинителния акт. Определението беше потвърдено и от второинстанционния Апелативен специализиран съд, тъй като – става ясно от мотивите на съдиите Емилия Петкова, Венелин Иванов и Красимира Костова, те не са разбрали тезата на прокуратурата. Нещо повече – тримата магистрати обръщат внимание на Специализираната прокуратура, че ако реши да коригира обвинителния акт, трябва да обърне внимание не само на неговата юридическа, но и на лексикалната и граматическата му издържаност и „да го изчистят от ненужно обременяващи повторения“.

Тогава пред БНР Десислава Хурмузова – бивш член на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца, директно нарече случващото се политическа поръчка и каза, че институциите не са използвали информацията от членовете му по делото.

"Не използваха нищо, макар че ние се постарахме да им дадем пълната информация, за да им обясним, че се случва някаква страхотна грешка. За мен това продължава да си е политическа поръчка, която трябваше да бъде изпълнена по какъвто и да е начин", каза Хурмузова.

Според нея "по-скоро става въпрос за една самоцелна демонстрация на сила на един самозабравил се министър, който просто реши да разбие една работеща институция и да съсипе репутацията на Павел Александров".

Вече през април 2018 г. (когато с новите промени бе въведено разпоредително зъседание и съдът вече няма право да връща обвинението, б.р.), адвокатите на подсъдимите пледираха, че има съществени процесуални нарушения и съдебният състав потвърди тази констатация. 

При процеса адвокатката на Алексанров - Диана Ангелова, заяви пред БНР:

"Аз не знам - и пациентите, и децата, и лечението, всичко пречи на чиновниците. Обвиненията са за присвояване, за невъзлагане на обществена поръчка и нарушение на служебните задължения. Тези обвинения са напълно неясни. За нас не е ясно какво точно иска и има предвид прокуратурата."

Александров коментира след решението на съда:

"Очаквах да го върнат. То няма просто за какво."

Специализираната прокуратура тогава се зарече, че ще протестира решението в седемдневен срок:

"И като човек, и като магистрат – най-скандалното е, че в случая се касае за лечение на деца, че са нарушавани правата на децата и правото им да бъдат лекувани по адекватен начин, така че да бъде осигурено тяхното лечение. По делото са проведени разпити на родители, чиито деца са починали, и определено, не само, че не е приятно, но по принцип е много укоримо поведението на подсъдимите. Не съм съгласна с тези мотиви, които изложи съдът, защото това по същество е приемане на защитната теза на адвокатите", каза преди 10 дни прокурор Ирина Арменова.

Днешното съобщение на съда обаче гласи:

"След проведено съдебно заседание на 03.04.2018г. по НОХД № 658/2018г., съдът прекрати съдебното производство по делото, водено срещу Павел Александров, Катерина Котева, Татяна Радева и Станислава Горанова и върна същото на Специализираната прокуратура за отстраняване на съществени процесуални нарушения, допуснати в хода на разследването и изготвения обвинителен акт.

Определението на съда влезе в сила, като не беше протестирано от страна на Специализираната прокуратура.

На 11.04.2018г. делото беше изпратено на Специализираната прокуратура за отстраняване на допуснатите процесуални нарушения."