Времето на меката политика към Русия свърши, обяви директорът на ЦРУ Майк Помпео, цитиран от РИА Новости. Той е номиниран от президента Доналд Тръмп за държавен секретар на САЩ. Днес той ще бъде изслушан от Конгреса, но вече са известни някои писмени бележки от неговото изявление.

„Русия продължава да действа агресивно, за което способства и налаганата години наред мека политика спрямо тези агресивни действия. С това вече е свършено. Списъкът с действия на нашата администрация, насочен към вдигане на цената на действията на Владимир Путин, е дълъг“, заявява Помпео пред Конгреса на САЩ.

Сред мерките за сдържане Помпео изброява санкциите, изгонването на руски дипломати, укрепването на американската армия и ядрените сили, както и "въоръжаването на смели млади хора, които искат да се съпротивляват на експанзията на Русия в Украйна и в Грузия".

"Надявам се, че и аз ще мога да внеса добавки към списъка", подчертава кандидат държавният секретар.
 

Изслушването става на фона на поредното изостряне в отношенията между САЩ и Русия - този път заради употребата на химическо оръжие в Град Дума в Сирия.

Вашингтон и Тръмп посочиха като виновник диктатора Башар Асад и за отговорен за престъпното деяние - Кремъл. 

„Действията на сегашната администрация показват ясно, че националната стратегия на президента Тръмп, съвсем правилно, е идентифицирала Русия като основна опасност за нашата страна. Нашите дипломатически усилия с Русия ще се окажат сериозно изпитание, но, както и при предишни конфронтации с Москва, тези усилия трябва да продължат“, подчертава Майк Помпео.  

Помпео ще се постарае да покаже ясно и разликите с предшественика си Рекс Тилърсън, обещавайки да подкрепя демокрацията и човешките права, както и да запълни незаетите места в Държавния департамент, които според него деморализират служителите.

Очаква се той да подчертае също, че САЩ са длъжни да играят лидерска роля на световната сцена, въпреки обещанието на Тръмп да постави Америка на първо място.

"Ако ние не оглавим призивите за демокрация, просперитет и човешки права по света, кой ще го направи?", ще попита Помпейо.

И допълва:

"Никоя друга страна не разполага със същата комбинация от влияние и принципи".

Изявленията на Помпео пред Сенатската комисия по външни работи днес ще бъдат първия шанс за конгресмените и обществеността да чуят лично от него какъв дипломатически подход възнамерява да използва, ако номинацията му за държавен секретар бъде потвърдена. Възгледите му по глобални въпроси са добре известни, защото беше разпитван подробно преди назначението си за директор на ЦРУ. Сенатори от Демократическата партия обаче се усъмниха дали бившият офицер от Сухопътните войски е подходящ за първи дипломат на САЩ, предвид войнствените си изявления и предишни изказвания за малцинствата.

Самият Помпео ще заяви, че "малцина се ужасяват от войната повече, отколкото тези от нас, които са носили униформа".

"Войната е винаги последното средство", смята да изтъкне той, пише БТА.