Британският премиер Тереза Мей свиква заседание на кабинета си по-късно днес по темата "Сирия". Целта - да бъде обсъдено какви мерки ще предприеме Великобритания срещу Сирия заради предполагаемата химическа атака преди дни, съобщи Ройтерс. Според агенцията след срещата е „много вероятно“ Лондон да се включи в директна военна акция, водена от САЩ, срещу президента Башар Асад, но първо Мей трябва да получи одобрението на министерския съвет.

В сряда Мей заяви, че вероятността за използване на химическо оръжие срещу сирийските граждани е много висока и че световната общност не може да игнорира тези „шокиращи нападения“.

В изявление от британския град Бирмингам Тереза Мей бе категорична:

„Химическите атаки над сирийския град Дума са шокиращи и варварски. Използването на химическо оръжие не може да остане незабелязано.“

Според данни на Световната здравна организация атаката над град Дума е взела десетки жертви, ранените са стотици, а сред които са жени и деца. Руските и сирийските власти все още отричат използването на химическо оръжие в събота. Вестник „Дейли телеграф“ посочи, че Тереза Мей вече е наредила на британски подводници да започнат придвижването си към Сирия и да бъдат в готовност за нанасяне на удар върху сирийските военни сили още в четвъртък вечер.

По закон Мей не е задължена да подложи на гласуване предложения за военна намеса, но лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин настоя за допитване до парламента, тъй като предишните намеси на Велокобритания в Либия и Ирак са били проведени само след одобрението на британските политици.

През 2013 година бившият премиер Тони Блеър не получи подкрепа за военна акция в Сирия, след като президентът Башар ал Асад отново бе заподозрян в незаконно използване на химическо оръжие.