Президентът на САЩ Доналд Тръмп трябва да обмисля внимателно действията си, а не да пише заплахи в туитър. Това пише британският в. "Таймс", цитиран от БТА. В статията се припомня, че по времето на студената война и двете водещи държави се опасяваха предимно от риска някой конфликт между съюзниците им да прерасне в пълномащабна ядрена конфронтация. През 2018 г. светът вече не е разделен на два лагера, но не е станал по-безопасен, а по-скоро обратното.

Както САЩ, така и Русия са водени от лидери с уязвимо его и склонност към необмислени постъпки. И двамата имат причини да се опитат да отвлекат вниманието на населението си от вътрешните си проблеми, подчертава британското издание.

Заплахата на Тръмп към Русия, че трябва да се подготви за американските ракети, е не само безотговорна, а и опасна, пише британският в. "Гардиън", отбелязвайки, че в съвременния свят дори най-войнствено настроените лидери са наясно, че конфликтите водят до трудни за контролиране последствия.

Но конфликтите и пропагандните изрази, свързани с тях, се влияят и от личностите на лидерите и природата на техните режими, отбелязва изданието. Лексикалният арсенал на Тръмп, макар и досадно познат, създава опасност не само с ученическите си изрази, а и чрез типичната за действащия президент на САЩ небрежност и липса на подробности. Дори ако той не смята, че отправя пряка заплаха срещу руските сили, съобщението му в туитър може да бъде прочетено точно по този начин. Москва може да го сметне за пряка заплаха, която не й оставя място за отстъпление, особено ако при евентуални американски удари в Сирия загинат нейни военни.

С туита на Тръмп вчера САЩ и Русия направиха голяма стъпка към пряк сблъсък заради Сирия, отбелязва в. "Гардиън" в друга статия, припомняйки, че в отговор говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва не участва в "туитърова дипломация". В очакване на евентуално нападение сирийски самолети бяха прехвърлени в три руски военновъздушни бази, а високопоставени представители на сирийското правителство са били преместени в безопасни жилища в Дамаск. В същото време в Средиземно море са разположени бойни кораби на САЩ, включително ескадреният миноносец "Доналд Кук", отбелязва британското издание.

По-малко от час след като предупреди Русия да се подготви, Тръмп, изглежда, зае по-малко агресивна позиция в следващ туит. Но няма признаци нито една от двете страни да е готова за компромис по отношение на основния въпрос - използването на химически оръжия в Сирия, посочва в. "Гардиън".

В един Бял дом, известен с хаотичната си работа, подготовката на американския отговор на предполагаемото нападение с химически оръжия от страна на сирийския режим вървеше с нехарактерна предпазливост - а след това Тръмп развали всичко с един туит, предупреждавайки Русия да се подготви за американските ракети, които "идват" в Сирия, пише в. "Вашингтон пост". Съветници на Белия дом бяха изненадани от посланието и го определиха като притеснително. Те обаче бързо се прегрупираха и заедно с високопоставени военни продължиха да подготвят варианти за Сирия, като че ли нищо не се е случило.

Но този туит беше типичен за един президент, който действа, воден от торнадо от импулси и без ясна стратегия, в момент, когато е изправен пред някои от най-важните решения в мандата си, включително Сирия, търговската политика и разследването за руска намеса, отбелязва американското издание.

Изявлението на Тръмп за ракетите представляваше предупреждение за евентуална военна операция - нещо, което той е заявявал, че никога не би направил, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Но истинските загадки остават - колко ракети ще бъдат изстреляни, в продължение на колко време, по какви мишени и каква цел ще бъде преследвана. Ударът, който президентът на САЩ подготвя като отговор на нападението с химическо оръжие, носи множество рискове, притесняващи както дипломати, така и военни анализатори. Нова намеса на едно от най-взривоопасните бойни полета на планетата - където вече е пълно със сирийски, руски, ирански, американски, турски и кюрдски сили - лесно може да доведе до нежелани последствия.

Колкото по-обширен е ударът, толкова по-голям е рискът от случайни жертви, което може да задълбочи конфликта с Русия или Иран. От друга страна, по-ограничена операция може да не причини достатъчни щети, за да накара правителството на Башар Асад да се откаже от сметките си, отбелязва американското издание.

Ако Тръмп разреши използването не само на ракети, а и на бойни самолети, дори и да действат извън сирийското въздушно пространство, те могат да се сблъскат с модерна противовъздушна система, доставена от Москва. А предупреждението му в туитър, комбинирано със забавянето на действията, дава на руските и иранските съюзници на сирийския режим време за подготовка.

Ако при евентуален американски удар загинат руски или ирански военни, не е ясно как ще реагират техните страни. Цитиран от в. "Ню Йорк таймс" бивш служител на Пентагона заяви, че се притеснява по-малко от вероятността за жертви сред руските военни, защото между двете страни е създаден канал за предотвратяване на конфликти и те ще бъдат предупредени да стоят настрани. Ако обаче има жертви сред иранските военнослужещи, Техеран лесно може да ескалира военните си действия, нападайки американски военни, разположени по поречието на р. Ефрат, или с помощта на подкрепяните от Иран иракски милиции.